O događaju ispred Ljeviške: Nema krivičnog dela i policija ne komentariše ono što nije rad policije

FOTO: Izvori iz crkvene opštine Prizren

Šta se dogodilo ispred Bogorodice Ljeviške u subotu? Da li se venčao par iz Podgorice u staroj crnogorskoj nošnji i sa na kratko razvijenom starom crnogorskom zastavom – radi fotografisanja, ili su Srbi došli u Prizren da uznemiravaju i provociraju Albance, uzvikujući ispred crkve „Kosovo je srce Srbije“, kako je u subotu javio deo kosovskih medija? U nedelju je, nesumnjivo, grupa Albanaca ispred iste crkve uzvikivala „Kosovo je srce Albanije“, a u medijima u Prištini to je obrazloženo kao odgovor na „srpsku provokaciju“.

„U vezi sa događajem koji spominjete, u toku su konsultacije sa nadležnim tužiocem i nema elemenata krivičnog dela“, u pisanom odgovoru za KoSSev navela je Kosovska policija. „Policija se ne bavi komentarima ili izjavama koje se ne odnose na policijske aktivnosti“.

Ovo je odgovor na višednevne upite o tome šta se tačno dogodilo u subotu ispred Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Više kosovskih medija je u subotu javilo da je grupa Srba koja je proslavljala ispred ove crkve razvila srpsku zastavu i uzvikivala „Kosovo je srce Srbije“, uz fotografiju, na kojoj se, međutim, vidi stara crnogorska zastava i grupa mladih koja pozira ispred crkve, od kojih je jedna osoba obučena u crnogorsku nošnju. Uz izveštaje, objavljena je i reakcija „Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda“, (KMDLNJ), koji je naveo da „proslave i nacionalističke pesme uznemiravaju građane Prizrena“.

Narednog dana je grupa navijača „Arpagjik“-a iz Prizrena skandirala je ispred crkve „Kosovo je srce Albanije“ i ovaj video postavila na društvenim mrežama sa porukom da reaguju na jučerašnju „provokaciju“. U crkvi je bilo vernika tokom skandiranja, i zumirana je scena unutrašnjosti crkve u kojoj se vernici mole.

Međutim, KoSSev je pribavio više svedočenja iz crkvene opštine Prizren, prema kojima se u subotu venčao crnogorski par iz Podgorice, razvijena je stara crnogorska zastava na kratko radi fotografisanja i to uz razumevanje i dozvolu policajca koji čuva objekat, nisu uzvikivane političke parole, a mladoženja je nosio tradicionalnu crnogorsku nošnju.

Objavljena je fotografija na kojoj se, kako je našem portalu objašnjeno, a što je u međuvremenu potvrdio i na svojoj Tviter stranici iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić, mladoženja u crnogorskoj nošnji nakon venčanja pozdravlja sa kosovskim policajce koji čuva crkvu.

Naši izvori su tada posebno istakli da su policajci u Prizrenu bili veoma korektni, od ponašanja upravo policajca na terenu kada su ga svatovi zamolili da se fotografišu sa razvijenom crnogorskom zastavom, sve do komandira koji je, kako su rekli našem portalu, znao šta se tačno dogodilo i koji je napisao i prosledio izveštaj Prištini. Prema njihovom svedočenju od nedelje, upoznat je i javni tužilac, a u vezi sa „lažnim prijavljivanjem i svedočenjem, kao i širenjem verske i etničke netrpeljivosti“.

KoSSevu su u prizrenskoj policiji u ponedeljak potvrdili to da su o događaju ispred Bogorodice Ljeviške obavestili glavnog portparola u Prištini Bakija Keljanija, ne iznoseći nikakve dalje detalje, i zamolivši da informacije potražimo u Prištini.

Posle više pokušaja i kratkih razgovora, u današnjem pisanom odgovoru za KoSSev, kancelarija za informisanje Kosovske policije navodi da nije identifikovala, odnosno nema elemenata krivičnog dela, ali i da se oni ne bave komentarima ili izjavama koje nisu povezane sa policijskim aktivnostima.

Oni podsećaju na to da su insitutucija koja sprovodi zakon i to prema važećim kosovskim zakonima, da svoje usluge obezbeđuju za sve građane bez razlike.

U međuvremenu, vest od subote o uznemiravanju i provokaciji o tome da su Srbi u Prizrenu uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“ na pojedinim medijima u Prištini postala je nedostupna.

Albanski navijači ispred Bogorodice Ljeviške – „Kosovo je srce Albanije“

Izvori iz parohije: Nije bilo skandiranja „Kosovo je srce Srbije“ ispred Ljeviške, venčao se crnogorski parPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.