Proslavljen Mitrovdan: "Kosovska Mitrovica na braniku srpskih nacionalnih i državnih interesa"

"Kosovska Mitrovica je grad koji uživa poštovanje, ljubav i poverenje čitave Srbije, zato što čitava Srbija zna da se Kosovska Mitrovica kao grad nalazi na braniku naših nacionalnih i državnih interesa," poruka je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, sa proslave Mitrovdana. Liturgijom, litijama i rezanjem slavskog kolača Mitrovčani su obeležili slavu – praznik Svetog Dimitrija. Liturgiju je u istoimenom gradskom hramu služio vladika raško-prizrenski Teodosije. Neka nas Sveti Dimitrije nadahne onom ljubavlju koju je imao kada je stradao za Hrista radi istine, pravde i večnoga života​, poručio je.  

"Odavde iz centra Kosovske Mitrovice želim da poručim da dok god smo spremni da se borimo za ono što je naše, to naše nije i neće biti izgubljeno. I dok god smo spremni da se borimo nikada nećemo biti poraženi, a mi odavde iz Kosovske Mitrovice želimo da to čitava Srbija čuje – mi jesmo spremni da se borimo zato što mi jesmo svoj na svome," rekao je Đurić u obraćanju prisutnima na trgu Šumadija.

Poslovica "Mitrov danak hajdučki rastanak" ne važi u Kosovskoj Mitrovici, ocenio je Đurić.

"Ovde je svaki dan u godini dan borbe za opstanak, dan borbe za očuvanje našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta, dan borbe za očuvanje naših državnih i nacionalnih institucija," dodao je. 

On očekuje i da će narod na Kosovu i Metohiji u budućnosti nastaviti da se čuva, bori i da bude, kako je rekao, ponos i dika čitave srpske nacije.

Vladika: Da nas Gospod sačuva na ovim svetim prostorima

"Sveti velikomučenik Dimitrije je čuvar ovog grada i svih nas koji želimo, ne samo u ovom gradu nego i šire, svih koji verujemo u našeg Gospoda i koji se molimo svetitelju za pomoć i zaštitu," kazao je vladika Teodosije u besedi nakon rezanja slavskog kolača. 

"Treba da težimo i predamo se večnom životu i carstvu Hristovom, da nas molitvama njegovim Gospod sačuva na ovim svetim prostorima, da i mi poput naših svetih hodimo smireno gledajući u sve ono što nam je ostavljeno i što je vredno u našem rodu – da to sačuvamo." dodao je.

Nakon obraćanja Đurića i vladike Teodosija, usledilo je tradicionalno lomljenje slavske pogače u kojoj se nalazio zlatnik sa likom Svetog Dimitrija. Ove godine, pronašao ga je mali Stefan Miailović.

Obeležavanju Mitrovdana prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, poslanici u Skupštini Kosova, kao i predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM-u Vlade Republike Srpske, Milorad Arlov koji je i darodavac zlatnika. 

Proslava slave počela je sinoć, duhovnom akademijom "Mladosti Svetog Dimitrija" u Mitrovičkom dvoru. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.