Kurti: Srpske sudije potpisale izjavu gde se ne spominje Kosovo

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanik pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, rekao je, govoreći o nezvaničnom dokumentu kojim su imenovane srpske sudije sa severa Kosova – da su one imenovane potpisivanjem izjave u kojoj se nigde ne spominje država Kosovo i njen Ustav.

Kurti smatra da se u potpisanoj izjavi ne spominje lojalnost srpskih sudija koju će one ukazati državi Kosovo.

"Umesto Ustava Kosova, kažu da je osnova prvi sporazum (Tači – Dačić 19. april 2013.). Kao proizvod tog Prvog sporazuma – sporazum o pravosuđu od 10. februara 2015. između Vlade Kosova i Vlade Srbije predviđa da predsednik Osnovnog suda u regionu Mitrovice bude Srbin, a da će u zgradi ukupno biti 147 Albanaca i 170 Srba. Građanima Srbije će suditi samo srpski zvaničnici, dok će Albance šamarati," ističe Kurti.

Kurti procenjuje da je ovim tekstom imenovanja, predsednik Kosova, Hašim Tači, uklonio sva državna obeležja, izbegavajući ponovo depolitizaciju Republike u geografskom smislu, a on je bio taj ispred kojeg su se zaklele ove sudije i tužioci koji ne priznaju Republiku Kosovo, odnosno nezavisnost naše države.

"Dakle, nisu integrisane srpske sudije i tužioci u državu Kosovo, nego je predsednik Kosova, Hašim Tači, integrisan u pravosuđe dogovoreno sa Srbijom," rekao je Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.