Proslava Svetog Trifuna u metohijskim vinogradima

Sveti mučenik Trifun, koji se u pravoslavnoj crkvi smatra zaštitnikom vinogradara i vinograda, svečano je proslavljen u Velikoj Hoči, mestu poznatom po velikom broju crkava i vinogradima. Liturgija je služena u kapeli vinice manastira Visoki Dečani koja je posvećena svetom mučeniku Trifunu. Pojali su profesori i đaci Prizrenske bogoslovije, a bio je prisutan velik broj vernika iz ovog kraja.

Liturgiju je služio paroh goraždevački – protojerej Nenad Našpalić, uz sasluživanje jereja Velje Stojkovića, Srđana Jerinića, Nikole Dragićevića, Slobodan Đorića i protođakona Zorana Gođevca.

Po završetku liturgije sveštenici su obišli vinograde i prizvali blagoslov Božiji na zasade i na one koji na njima rade.

Vinogradi Raško-prizrenske eparhije, manastira Visoki Dečani, nalaze se u Velikoj Hoči. Protekla godina sa mnogo sunčanih dana u metohijskoj kotlini bila je rodna. Manastirski prinos sa poslednje berbe iz metohijske kotline je oko 35 tona grožđa. Prvo vino od poslednje berbe u septembru se očekuje već u martu, iako monasi ističu da je bolje da odstoji. U manastirskim vinogradima se neguju dve sorte – Merlot i Cabernet Sauvignon. Količina alkohola u dečanskom vinu je oko 14%. Sve je više i individualnih proizvođača vina iz Velike Hoče koji osavremenjuju svoju proizvodnju, flaširaju i prodaju orahovačko vino u maloprodaji i ugostiteljskim objektima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.