Gujon odlikovan na Dan državnosti Srbije: Obaveza da nastavim da radim dalje, možda bolje i više

Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" iz Francuske, najpoznatiji Francuz u Srbiji, Arno Gujon, odlikovan je danas, povodom Dana državnosti – zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnih delatnosti. Odlikovanje koje mu je uručio predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, za Gujona je, kako je rekao nakon primanja odlikovanja, podstrek da nastavi da pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, te da mu je izuzetna čast što ga je predsednik Srbije odlikovao zlatnom medaljom zbog decenijskog humanitarnog rada na Kosovu i Metohiji.

"Ovo odlikovanje mi mnogo znači, ali znači i drugima, volonterima, donatorima i svima koji su nam u jednom trenutku pružili podršku u našoj misiji. Veoma sam počastvovan što me je predsednik Republike Srbije odlikovao zlatnom medaljom zbog mog decenijskog rada na Kosovu. To je velika odgovornost, pored časti koja mi je učinjena, zato što me to obavezuje, na neki način, da nastavim da radim i dalje, pa možda i bolje i više, za dobrobit ove zemlje," izjavio je Gujon nakon primanja odlikovanja, dodajući da će se "velike časti koju je danas doživeo" setiti i u "teškim trenucima".

Humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" je najaktivnija humanitarna organizacija koja pruža pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Od 2004. godine kada je osnovana, nakon martovskog pogroma, ona danas ima više od 10.000 donatora iz Francuske i oko 30 volontera. Do sada je organizovala i podelila 38 humanitarnih konvoja čija vrednost prelazi 2,5 miliona evra.

Gujon je sa svojim saradnicima pomogao 20 škola u enklavama, finansirali su izgradnju više poljoprivrednih objekata – farmi, štala, mlekara, plastenika i bila aktivni i u pomoći porodilištima i manastirima, deci i starima. U najskorijoj akciji ove organizacije, krajem januara, donirano je 3.5 tona testenine narodnim kuhinjama na KiM-u, a uz higijenske pakete.

Arno Gujon je početkom decembra 2015. boravio i u Kosovskoj Mitrovici kada je dostavio pomoć porodilištu u ovom gradu, čija vrednost premašuje 50.000 evra, te svoj obilazak Kosovu nastavio posetom porodilištu u Pasjanu i obilaskom devet škola širom Kosova, kao i u Metohiji, koje trenutno – organizacija kojom rukovodi – renovira.

Tada je rekao da je svako rođenje u Kosovskoj Mitrovici i na Kosovu i Metohiji "jedna pobeda koja uliva nadu da Srbi na KiM imaju budućnost".

Arno Gujon se u Srbiju doselio pre četiri godine i ima srpski pasoš. Pre pet dana završio je i novo poglavlje za treće dopunjeno izdanje svoje knjige "Svi moji putevi vode ka Srbiji". 

"S obzirom na to da sam ga osmislio i napisao na srpskom jeziku i da je knjiga nastala pre tri godine na francuskom, biće ovo jedna od retkih knjiga čiji je autor menjao jezik tokom pisanja," rekao je Gijon.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.