Đurić u Zvečanu: Bez ideje srpskog KiM-a ne bi ni bilo Karađorđevog ustanka

Bez ideje srpskog Kosova i Metohije ne bi ni bilo Karađorđevog ustanka, a sa svim tim, sigurno, ni vaskrsa srpske države, poručio je danas u Zvečanu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. On je danas prisustvovao svečanoj akademiji povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, koju su zajednički organizovale četiri opštine sa Severa – Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Srbi su čvrsto opredeljeni da ostanu na Kosovu i Metohiji, poručio je, sa druge strane, predsednik Privremenog organa opštine u kojoj se i održala proslava –  Ivan Todosijević. 

"Srbi, danas, na Kosovu i Metohiji, sticajem okolnosti moraju da iskoriste sav svoj demokratski potencijal i nacionalnu vitalnost da se izbore za prava koje je naš narod pre dva veka tražio za sebe i garantovao drugima," kazao je Đurić i dodao: 

"Da bismo bili uspešni, moramo da budemo saglasni oko naših ciljeva, oko onoga što nam pripada. Za sam početak, to jeste Zajednica srpskih opština." 

On je takođe istakao da su "nama ovde na KiM-u sredstava ograničena", a okolnosti "nametnute" i da "naša revolucija mora biti demokratska".

"Nije Karađorđevim ustanicima bilo potrebno moralno političko vaspitanje, jer svakom od njih je, u trenutku dok se opraštao od porodice i kretao da bije Turke – odzvanjala Lazareva kletva," naveo je dalje Đurić, dodajući:

"I baš kao što su se ustanici 1804. godine napijali sa kosovskog izvora, tako i mi danas pijemo duhovnu vodu sa zajedničkog praizvorišta."

On je istovremeno poručio da Sretenje, pored Vidovdana, mora da ostane "ispisano zlatnim slovima". 

Todosijević: Ostanemo li mi i Srbija ostaje

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, istakao je na današnjoj svečanoj akademiji da su Srbi čvrsto opredeljeni da ostanu na Kosovu i Metohiji. 

"Mi danas slavimo uspomenu na ratnike i ustavopisce, slavimo uspomenu na one koji su sudbinu našeg naroda nosili tako hrabno i požrtvovano. Na nama je danas da pokušamo da ličimo na njih – da budemo hrabri kao ustanici i mudri kao ustavopisci. Ovakve osobine, a pre svega mudrost i hrabrost, potrebne su nama Srbima na KiM-u. Mi smo čvrsto opredeljeni da ostanemo na KiM-u. Ostanemo li mi i Srbija ostaje," kazao je on.

Todosijević je, takođe, dodao da uspesi Srbije – otvaranje poglavlja u procesu pregovora sa EU, ne bi bili mogući bez Srba sa KiM-a. 

"Ne bi bilo otvaranja poglavlja i ne bi bilo tako lepih i velikih reči koje se danas govore o Srbiji da nije hrabrosti, poverenja koje Srbi sa KiM-a ukazuju državi Srbiji, Vladi Republike Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću," naveo je Todosijević, dodajući:

"Nosimo bolne i teške kompromise, pri tom ne gledajući naše dvorište već i izvan njega. Time pokazujemo koliko volimo Srbiju. Borba ove generacije zato je možda i toliko teška, jer moramo da sačuvamo Srbiju, sebe i nadu u bolja vremena, priliku za našu decu da se školuju i nađu zaposlenje." 

Svečanoj akademiji u Zvečanu su, pored direktora kancelarije za KiM Marka Đurića,  prisustvovali i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi – Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste – Slavko Simić. Takođe, prisutan je bio i kosovski gradonačelnik Zvečana – Vučina Janković, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, kao i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. 

Obeležavanje Dana državnosti Srbije na KiM-u upriličili su svojim nastupom crkveni hor "Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice, Mis Srbije za 2015. godinu Katarina Šulkić, KUD "Zvečan", kao i dramski umetnik iz Beograda Lepomir Ivković.

Protekle dve godine obeležavanje Sretenja na Severu Kosova odvijalo se paralelno. Pored aktuelnih predstavnika vlasti, svečane sednice sa većim brojem prisutnih organizovala je i sada opoziciona Skupština Autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Ove godine, međutim, SAP KiM nije organizovala svoju proslavu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.