Promocija knjige Petra Kostića povodom 150 godina Prizrenske bogoslovije

U Domu kulture Gračanica sutra će u 18 časova biti promovisana knjiga Petra Kostića pod nazivom „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u 19. i početkom 20. veka (sa uspomenama pisca)“. Promocija se organizuje povodom 150 godišnjice postojanja Prizrenske bogoslovije.

Kako se navodi u saopštenju ovog Doma kulture, o knjizi će govoriti Zlatko Mavrić, direktor udruženja „Sveti Spas“, zatim dr Aleksandra Novakov koja je i naučni saradnik kao i njena koleginica dr Sonja Jerković, potom Nemanja Dimitrijević i istoričar Aleksandar Gudžić.

Autorka predgovora dr. Aleksanda Novakov poručuje da objavljivanjem Kostićevih dela duhovno se obnavlja Prizren i čuva u mislima sadašnjih i budućih generacija.

Delo Petra Kostića objavljeno je 1933. godine u Skoplju, a sećanje na Kostića i obnovljeno je prvi put devedesetih godina 20. veka, kada njegova dela ponovo počinju da se objavljuju. Fototipsko izdanje ove knjige sa predgovorom pofesora Vladimira Bovana pojavilo se 1997. godine u Prizrenu, zahvaljujući tadašnjoj Skupštini opštine Prizren.

„Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)ˮ je, kako se navodi u saopštenju, memoarističko i istoriografsko štivo značajno i za srpsku etnologiju, lingvistiku kao i folkloristiku.

U današnje vreme knjiga predstavlja polaznu osnovu i nezaobilaznu literaturu za istraživanje pre svega društvenih, ekonomskih, političkih i kulturnih prilika u Prizrenu i okolini u 19. veku i u prvoj polovini 20. veka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.