Predsednik na tabli ispisao da se od Srbije očekuje de fakto ili de jure priznanje Kosova

Od Srbije se očekuje de fakto ili de jure priznanje Kosova, i pri tom da se odrekne bilo kakve političke i ekonomske Republike Srpske; potom uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i antikineski stav, te uspostavljanje marionetskog režima u Srbiji poput onog iz 2012. godine. Ovo je u obraćanju javnosti u subotnje jutro saopštio, ali i napisao na tabli Aleksandar Vučić.

U pisanoj i usmenoj formi preneo je poruku ponovo na koji se način ugrožava Srbija, još jednom ukazavši na, kako to predstavlja, izdajničku ulogu medija, nevladinih organizacija, ali i drugih grupa, uz spominjanje verskih i navijača.

Posebno se zadržao oko trećeg velikog očekivanja – smene režima, iznoseći tri načina na koji se to nastoji da čini: Preko personalizovane dehumanizacije (na predsednika), demonizacije i kriminalizacije Srbije (konkretno oko optužbi za pokradene izbora i lošeg stanja u medijima), pritiskom oko Banjske i izmišljanjem afera.  Ali: Pala muva na medveda.

A za dinar alternativa

Situacija oko dinara se na Kosovu ni na koji način nije popravila, uprkos naporima međunarodnih predstavnika da pomognu po pitanju teškog položaja srpskog naroda i ubede vlasti u Prištini da promene svoje odluke, podsetio je u prvoj rečenici svog današnjeg obraćanja Aleksandar Vučić. 

Ne postoje nikakve naznake da će te odluke da budu promenjene, naglašava, te u skladu sa tim:

„Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za snabedvanje novcem – od isplata plata do penzija našem narodu na Kosovu i Metohiji“, saopštio je predsednik Srbije, ne preciziravši išta o „alternativnim“.

Nećemo naš narod ostaviti na cedilu

Veoma je zabrinut za situaciju na Kosovu, te ponavlja da se nada da će u narednim danima i nedeljama pronaći rešenje za srpski narod. „Jedino što mogu da ponovim za te ljude, to je da ih nećemo ostaviti na cedilu i oni će dobiti svoje plate i penzije na bilo koji način“. Nije objasnio i koji.

Kaže, nikom se ne žuri, kao i to da pritisak na Albance neće biti veći, već samo na srpski narod. 

Velika očekivanja

Potom je ustao da pokaže zašto se to radi, ispisuući nalaze na svojoj kineskoj elektronskoj tabli.

Od Srbije se, kaže i piše, očekuju tri stvari, i to s obzirom da je ona na evropskom putu: Prva je de fakto ili de jure priznanje Kosova.

„U tom delu imate uvek i u podtekstu odricanje od podrške bilo kakve političke i ekonomske Republike Srpske“.

Pod dva – uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i antikineski stav, i pod tri: „Srbija kao slobodna i nezavisna zemlja nije nešto što je popularno i moderno u današnjoj Evropi, zato je važno dobiti marionetski režim u Srbiji onakakv kakav je bio do 2012. godine“.

Kod trećeg se predsednik detaljnije zadržao da elaborira.

Nije to velika novost godinama, podseća Vučić, ali sada: „Užurbano, sa mnogo više strasti, sa mnogo više želje, traži de fakto i de jure priznanje Kosova. Koa i odricanje od Republike Srpske. Zašto?“ – saopštava, pita i odgovara da su dva razloga.

Ključni, zbog kojeg kaže da su mu se mnogi smejali kada ga je svojevremeno izneo a koji danas „dobija u svojoj vrednosti mnogo više nego ranije“, jeste činjenica da stvari u Ukrajini bar ne idu onako lako kako su na zapadu mnogi mislili u njihovu korist, a protiv Ruske Federacije – objašnjava predsednik.

„Naprotiv, stvari su se značajno promenile i Rusi su ti koji na frontu imaju inicijativu“, iznosi svoje opažanje Vučić o rusko-ukrajinskom frontu.

Kakve to veze ima sa Kosovom?

„Želeli mu to ili ne, a kako da ne bismo želeli, da postoji opasnost, a ona se već događala u prošlosti, i verovatno bih, da sam na Putinovom mestu, u interesu zaštite svoje zemlje, uvek mogao da se pozivam na presedan Kosova, kao što su to ranije već nekoliko puta činili“, ukazuje dalje, dodajući:

„Ako ćete vi da imate Kosovo, neki bi rekli – zapadnjaci, možemo mi da imamo neke druge teritorije, čak mnogo čistije urađeno, sa održanim referendumima i svim ostalima. Pošto to znaju na zapadu, zato je mnogo važno da se pokrije ova tema Kosova što je moguće pre“.

„I zato će pritisci na Srbiju rasti, pritisci na Aljbina Kurtija de fakto i suštinski neće postojati. Oni postoje samo u onolikoj meri koliko je potrebno da Aljbin Kurti ne dovede do takve situacije da Srbija ne može drugačije da se ponaša do da interveniše – što ne žele ni zapad, niti bilo ko drugi, što bi dovelo do mnogo većeg sukoba, što ne želimo ni mi, naravno“.

Odricanje od RS, protivkinesko delovanje, ali EU najveći procenat investicija  

U okviru ove prve teme ispisane kredom na tabli je i odricanje od Republike Srpske, koja se vidi kao remetilački faktor na Balkanu, podseća dalje Vučić. U tom se svetlu od Srbije traži ne samo da uvek ćuti i podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, već da aktivno radi protiv Republike Srpske.

I bićemo potpuno dobri tek kada se budemo odrekli Republike Srpske i kada budemo kritikovali političke i druge odluke rukovodstva Republike Srpske

Što se tiče uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i protivkineskog delovanja, za to Vučić, prvo podseća da Kina čini 30% stranih direktnih investicija u Srbiji, dok je „razumljivo to da je EU ispred sa značajnih 64%“.

„Ali što se tiče uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, mogli ste da vidite svaki put kada se usvoji jedna deklaracija, na čemu će po pravilu insistirati domaći mediji, pa prenositi regionalni i međunarodni, oni će izaći kao sinoć sa svojim portparolom, gde će reći da će Srbija trpeti posledice zbog toga što se nije priključila sankcijama Ruskoj Federaciji“.

Tu dolazimo do ovog važnog, granao je predsednik svoju ekspertizu na tabli: 

„Oni žele vraćanje starog, marionetskog režima kakav je postojao do 2012. godine kojim će oni upravljati kao sa pudlicama, ili lutkama u pozorištu kojima oni mogu da kažu bilo šta…Analizirajte, videćete da politički faktori koje oni žele da vide u našem gradovima i zemlji se upravo ovako ponašaju“.

Vučić je obraćanje javnosti upriličio sam par dana nakon svog boravka u Tirani, gde je prisustvovao samitu lidera zapadnog Balkana, od kojih je jedan bio posvećen Ukrajini i na kojem je gost bio Volodimir Zelenski. Srbija je takođe deo zajedničke usvojene deklaracije o podršci Ukrajini.

Nasuprot ovim negativnostima, kao pozitivan primer, predsednik je istakao odgovor svoje premijerke nekom nemačkom zvaničniku (Predsednik Odbora nemačkog Bundestaga za spoljne poslove Mihael Rot), a na ponos građana Srbije, kada se odmah: „pojave domaći političari koji kažu da je sramno takvo ponašanje i da je bolje da budemo ulizice, sakrijemo pod skute, ljubimo cipele, ma kako oni lagali jer to je interes Srbije“.

„Imate ih sve, oni bi priznali Kosovo i to više ne kriju, oni su odmah za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i protiv vitalne ekonomske saradnje sa republikom Kinom i oni dobrovoljno, sa oduševljenjem prihvataju, ne bi li bio postavljen režim u kojem bi oni bili marionete i nečije lutke“, detaljno analizira treće „očekivanje“.

Većinska Srbija i srpski narod to ne prihvataju zbog čega su pritisci sve veći, zaključuje Vučić. 

Pritisci preko političara, medija, NVO-a na tri načina

Potom je na tabli iscrtao kako se pritisci sprovode: Preko političara, domaćih, međunarodnih i regionalnih, takođe i preko takvih institucija. A „svakako“ preko medija, gde opet postoje tzv. srpski (pošto nisu srpski, naglašava Vučić), regionalnih i u širem okviru – međunarodnih.

Zadatak takvih medija je sledeći: „Stalna kriminalizacija rukovodstva Srbije, a to je dehumanizacija Srbije i to je stvaranje opšte atmosfere kao veoma loše“. 

Kako se to radi?

I ovde je izneo tri načina: preko „personalizovane dehumanizacije“ (na predsednika), „demonizacije i kriminalizacije“ Srbije (konkretno oko optužbi za pokradene izbora i lošeg stanja u medijima), pritiskom oko Banjske i „izmišljanjem afera“. 

Istakavši jednu od naslovnica „United Media“ (naslovnica lista Nova) o tome da „Vučićev saradnik očitava brojila u Srbiji“, kaže da nema pojma ko je čovek za kojeg je potom izneo da je bio jednom kum na nekoj slavi SNS, objasnivši princip dehumanizacije:

„Vučićev otac nije otac, sin mu nije sin, majka mu je laka žena koja sa Albancima pravi decu, pa je čak i njega tako napravila“.

U detaljnijem odgovoru za Pink, ipak je izneo više detalja o osobi sa naslovnice novina Nova koje on ne čita, ali mu donose saradnici. Iako ga ne poznaje, veruje da je pristojan fin čovek, kojem se on izvinjava. Inače, na naslovnici nove se ne navodi da je Marko Bosanac, koji očitava brojila u Srbiji, Vučićev, već Večevićev saradnik. 

 

Preko nevladinog sektora, dodaje, recept je isti – „lokalni, regionalni i međunarodni“.

„Uvek sinhronizovano deluju, sa istim finansijerima, potpuno je ista stvar kompletnog civilnog društva“. No, tu su i različite grupe za pritisak od nekih verskih do navijačkih, dodao je u istu grupu neprijatelja Srbije predsednik Srbije.

Kakva je argumentacija?

„Stalna demonizacija Srbije zbog tobožnjih nedemokratskih, odnosno autokratskih tendencija“, a tu se „spominju“ pokradeni izbori u Srbiji i loše stanje u medijima, što je šredsednik odbacio sve.

Za smenu režima se koristi i „čuvena Banjska“.

„I to je već postalo opšte mesto iz dva razloga, jedan je da bi se uvek smanjila krivica Kurtijevog režima da se nikad ne bi pričalo o pokušaju ubistva Galjka, dece Stojanovića u Štrpcu, proterivanju Srba sa Kosova i Metohije, o stalnim unilaterlanim potezima… Uvek ćemo to da vadimo i objašnjavamo i govorimo, pa sam čak video kako su Amerikanci u Tajmsu napisali da su svoju doktrinu promenili što se srpska vojska tajno približavala Kosovu. ‘Ajd ljudi, jeste ozbiljni?! Ja sam mislio da neko ozbiljniji pristup ima“.

Treći način je stvaranje „besmislenih, bezbrojnih izmišljenih afera“, što se može videti „svakog dana ponovo u smislu opšte atmosfere“.

„Svakog dana da se izmisli neki Vučićev saradnik, pa kad ljudi kažu, ‘čekajte, ako je desetina od ovog tačna’,“ a podseća predsednik da se svakog dana izmišljaju desetina atmosfera kojima se bombarduje, „reći će – ‘stvarno su loši i grozni, potrebni su nam drugi’,“ dalje je optuživao.

Pri tom je to nastavio da dalje ispisuje kako bi ljudima objasnio da ništa nije slučajno i da se ništa ne dešava slučajno.

Kao primer je ponovo istakao upravo Rotovu izjavu o izborima u Srbiji, sada ga poimenice spomenuvši, ali navodeći da se on nije osvrnuo na izbore kosovskih vlasti na Severu na kojima je samo 3,4% glasača učestvovalo.

U naknadnim odgovorima na pitanje Pinka, je detaljnije elaborirao tačke na koje se u kraćem osvrnuo u uvodnom izlaganju, spominjući međunarodne „lopuže“ – od Amerikanca Menendeza, do samog Rota.

 

„Nije Rot zaljubljen u njih (Marinika, Đilas), i ne mrzi Rot nas, nego mnogo voli Kurtija i nezavisno Kosovo. Njih Srbija interesuje isključivo bez Kosova. I mora Srbija da se odrekne Republike Srpske i mora da uvek bude marionetska, da služi Rotu, a ne da se drzne da mu nešto odgovori. Zamislite, Ana Brnabić se drznula da odgovori Mihaelu Rotu, pa si tako drska i bezobrazna. Sledeći put mu odgovori tri puta jače, da lepo zna šta znači suverena i nezavisna slobodna i država. Nek’ se igra sa nekim drugim državama, sa Srbijom neće da se igra. I svaka ti čast što si imala hrabrosti, za razliku od većine drugih koji se sakriju u mišju rupu. A nije on nikakav gospodin, niti bilo šta, dobro ga znam, uvek bio protiv Srba, najveći srbomrzac koji postoji u Nemačkoj, ništa novo“.

„Nikada to nisu ni pošteni interlokutori, ni posmatrači, ni posrednici, niti bilo šta drugo. To su ljudi koji imaju svoje interese“, opisao je strance Vučić.

Ukoliko Srbija izdrži na slobodarskom kursu, a ne padne na one koji su vladali pre njega, kada se Crna Gora odvojila, a Kosovo proglasilo nezavisnost, kada je opljačkana razorena cela Srbija, pritisak će se nastaviti, procenio je dalje trendove.

Vratio se predsednik još jednom na medije, sa primerom zloupotrebe slučaja Nikola Sandulović. Priča o njemu kao opozicionom lideru se ne može prodati domaćoj javnosti, podseća Vučić: „To da je on kao veliki opozicioni lider, paralizovan od batina je verovali ili ne, dobilo podršku u pojedinim velikim stranim medijima, ma kako budalasto bilo“.

„I njih nije sramota da ispadnu budale kod ozbiljne domaće javnosti ovde zato što je to bilo usmereno na druge ljude. Šta znači kada u neko u Švedskoj čita Gardijan – da li je to stvarno neki lider u Srbiji ili nije?! Baš njih briga da li je on stvarno paralizovan, ili on čovek voli da laže, kao što laže ceo život, jer je reč o kriminalcu, ili narko dileru kao što znate svi, koji i Đinđića optuživao za sve i svašta po nalozima stranih službi, itd.“

Ko god kome lupi šamar to je glavna vest haos i haos

Ukazao je na, kako je opisao „stalno stvaranje neke opšte atmosfere straha, beznađa i svega drugog“, pri čemu je „važno da se govori kako Srbija i Beograd nisu bezbedni“. No, jedna je stvar šta se kao utisak stvara, uključujući i preko mreža, a šta su podaci koji ne lažu. A oni su: tri puta manje ubistava u odnosu na ranije, a najveća stopa rasvetljenih ubistava.

Posle ovih strašnih stvari vratio se za sto da ogovori o onom što ljude, podcrtava, više interesuje: plate i penzije. 

Jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

 

Iako je govorio o neprijateljima u regionu i zemlji, Vučić je u privrednom delu ipak podrctao kao važnu vest i uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada Srbije, Albanijom i Severne Makedonije.

Portali E uprave sve tri zemlje su od juče povezani, te će od 5. marta biti dostupan jedinstveni identifikacioni broj i dozvola za slobodan pristup tržištu rada na dve godine svim građanima ovim zemalja.

„Dakle, onaj ko ima slobodan pristup tržištu rada može neometano, samo uz korišćenje identifikacionog braja da radi slobodno i u Tirani, Skoplju i obrnuto“, pojasnio je predsednik Srbije.

Radije bi umro nego da podeli vlast u Beogradu sa opozicijom

Samo nekoliko ljudi je u Srbiji koji bi da se bore, među kojima i on, pa je srećan što ima deo saradnika koji to hoće, procenio je Aleksandar Vučić.

Predsednikovi snovi do 2027, kako ih je ograničio se tiču onoga što treba da ostavi iza sebe a ne koliko će ostati na vlasti.

„Bolje mi je da dan ne budem na vlasti, da me na silu skinete kao što ste to u Srbiji već činili u nekom ranijem periodu, bolje mi je da izgubim vlast, ali je nikada nikome ne bih predao da bih sebe duže čuvao na nekom nivou vlasti“, kaže.

Kada mu je jedan visoki međunarodni zvaničnik kojeg nije imenovao, nedavno predložio da podeli vlast u Beogradu, još sa onima koje je u ovom nastupu kritikovao, predsednik mu je ovako odgovorio:

„Radije bih umro na bilo koji način, nego što bih to što si mi ti rekao, prihvatio. A to znači, boriću se, i ukoliko moji prijatelji budu rekli da im ja ne smetam u tome, daću sve od sebe, više nego ikada da se suprotstavim onima koji bi da sruše Srbiju i koji bi da unište Beograd. Daću sve od sebe!“

Na takve pritiske i ucene neće nikad da pristane.

„Pogrešna sam im adresa. I razumem zašto je potrebno od mene praviti demona. Suviše sam tvrdoglav i suviše volim svoju zemlju da bih pristao da budem njihov potrčko. E tako. ‘Ajte poslednje pitanje.“

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.