Proizvodi sa Kosova često bez deklaracije na srpskom jeziku

Zvanični jezici na Kosovu su albanski i srpski, a prema Zakonu o zaštiti potrošača, svaki proizvod mora sadržati deklaraciju na službenim jezicima. Međutim, potrošači na Kosovu često se suočavaju sa neodgovarajućom deklaracijom na proizvodima.

Deklaracija je skup informacija o proizvodu koje je proizvođač dužan da istakne. Ona bi trebalo da, pored datuma proizvodnje i roka upotrebe, sadrži i informacije o sastavu proizvoda. Međutim, na većini proizvoda sa Kosova često nema deklaracije na srpskom jeziku, što onima koji ne znaju albanski predstavlja problem prilikom kupovine.

Neodgovarajuća deklaracija na proizvodima je kršenje jednog od osnovnih prava potrošača, kaže Seljatim Kaćaniku iz NVO "Potrošač". Zvanični jezici na Kosovu su albanski i srpski, a prema Zakonu o zaštiti potrošača svaki proizvod mora sadržati deklaraciju na službenim jezicima.

"Manje od dva miliona potrošača nije neka masa koja opravdava troškove, međutim, tržište je tržište, i svaki proizvođač mora da računa i na to. Uzmimo samo primer za uputstva o upotrebi lekova, retki su lekovi koji su prevedeni na razumljivim jezicima potrošača pacijenata. Međutim, problem je što se zakoni na Kosovu sprovode najviše do 40 odsto,"  rekao je Kaćaniku.

Neodgovarajuće deklaracije na kosovskim proizvodima štete privatnom sektoru, utiču na samu prodaju, kao i izvoz, ističu iz Privredne komore Kosova.

"Ako već ciljamo na neka nova tržišta, ta internacionalizacija domaćih proizvoda je pod brojem jedan, i svi moraju imati informacije na vlastitom jeziku. Ovo je greška koja košta privatni sektor, jer, ipak, to je jedno veoma značajno tržište, ne samo zbog velikog broja potencijalnih potrošača, već i zbog sporazuma sa drugim državama," istakao je predsednik Privredne komore Kosova, Safet Gradžaliju. 

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, prilikom kupovine nekog proizvoda, kao i drugih oblika nabavke proizvoda i usluga na tržištu, jedno od osnovnih prava potrošača na Kosovu je pravo na informisanje. Deklaracija na kosovskim proizvodima samo je jedan od primera nepoštovanje dvojezičnosti na Kosovu koji predstavlja direktno kršenje zakona.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.