Prof. Stanišić: Plač beba u porodilištu motiviše i govori nam – pobedićemo!

Populacioni fond UN (UNFPA) saopštio je da ne postoje konkretni naučni dokazi o većoj osetljivosti trudnica na virus korona (COVID -19), navodeći da trudnice treba da preduzimaju preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju. O tome kako treba da se ponašaju trudnice i mame sa bebama u novonastaloj situaciji, kakva je situacija u bolnici u Gračanici, o tome kako život pobeđuje virus, razgovarali smo sa poznatim profesorom sa Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Slavišom Stanišićem i ginekologom KBC Priština, koji je i član Evropske Akademije nauka i umetnosti, sa čijeg se zasedanja iz Salzburga nedavno vratio.

Akademik profesor Stanišić je zajedno sa ostalim kolegama sa Medicinskog fakulteta značajna podrška Srbima u centralnom delu Kosova, naročito sada u vanrednim okolnostima.

„Trenutno se nalazim u Gračanici. Danas je 15. dan na radnim zadacima na Ginekološkoj klinici. U vanrednim uslovima produžili smo naše angažovanje i povećali broj lekara. U prvoj nedelji marta bio sam u Salzburgu na sastanku Akademije i nakon toga u Mađarskoj gde sam imao predavanja. Video sam da se problem sa korona virusom ubrzava i došao dan pre uvođenja vanrednih mera. I ono što je važno, mere su tu i država ih sprovodi, ali svaki pojedinac mora za sebe i svoju porodicu da osmisli mere zaštite. Ja sam sam sebe izolovao 14 dana i od porodice. Nakon toga sam došao u Gračanicu“, kazao je.

Navodi da se na klinici u Gračanici primenjuju sve mere koje su propisane za funkcionisanje u vanrednim uslovima.

„Pojačana je higijena, odvojeni su putevi za zdrave i one koji bi došli sa sumnjivim simptomima. Organizovana je izolacija. Na sreću, nemamo takvih pacijenata. Svi dobijamo sredstva zaštite – masku i rukavice, a posebne kada imamo preglede i intervencije“.

Tokom razgovora o koronavirusu, odgovori su skrenuli na podsećanje na pandemiju gripa iz 2009, i jedan događaj u kojem je, osim paralele pandemije za današnju situaciju, zajedničko bilo još nešto, preciznije neko – dr Predrag Kon, čovek zbog kojeg su dnevne konferencije za medije nedeljama već glavna televizijska „emisija“ u Srbiji. O tome kako pre 11 godina nije mogao da odbije poziv profesora Stanišića da u sred tadašnje pandemije dođe u Kosovsku Mitrovicu, istovremeno kada to nije izgledalo kao izvodljiva opcija, te kako je zbog načina na koji je uspeo da to učini, ceo događaj postao anegdota, objavićemo sutra u posebnoj priči, čiji je akter upravo dr Predrag Kon, a po svedočenju profesora Stanišića.

Stanišić naglašava da se pacijentkinje koje dolaze na pregled ili konsultacije, u ovoj ustanovi edukuju kako da se ponašaju i sačuvaju i kući i kada dolaze na pregled.

Trudnice su u vreme virusa korone u jednakom riziku od oboljevanja kao i ostatak populacije, kaže profesor Stanišić.

„Zbog fizioloških promena imunološkog i kardiopulmonalnog (kardiovaskularnog i disajnog) sistema u trudnoći, trudnice su sklonije razvoju težih oblika respiratornih infekcija. Ali, interesantno je da je uticaj COVID – 19 infekcije na trudnice manje izražajan. Do sada objavljeni podaci o zaraženim trudnicama s ovim virusom u trećem tromesečju govore o lakšim simptomima, većinom su se javljali samo povišena temperatura i kašalj“.

U gračaničkoj bolnici, ipak, rad se odvija „uobičajeno“. „Ono što je najlepše, imamo puno beba ovih dana i normalnih porođaja i carskih rezova, i to govori da život ide dalje, rađaju se bebe i plač beba u porodilištu motiviše i govori nam – pobedićemo!“ – uverava profesor Stanišić.

Za 15 dana koliko je u kontinuitetu u ovoj bolnici, obavljeno je oko desetak porođaja, prirodnim putem, odnosno carskim rezom i sve bebice su zdrave.

A ovo su saveti profesora Stanišića za buduće i aktuelne nove mame:
 • Mere socijalne izolacije, kao što su izbegavanje bliskog kontakta sa svima koji kašlju i kijaju, često pranje ruku sapunom i vodom ili namenskim sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, prekrivanje usta i nosa maramicom ili laktom prilikom kašljanja i kijanja.

 • Prilikom pranja ruku koristite sapun i toplu vodu i trljajte ih minimum 20 sekundi. Takođe, izbegavajte rukovanje, grljenje, ljubljenje, ne dodirujte lice, oči, nos i ne idite na mesta gde ima puno ljudi.
 • Blizak kontakt i rano i isključivo dojenje pomažu bebi da napreduje. Trebalo bi da imate podršku da:
  * bezbedno dojite, uz dobru respiratornu higijenu;
  * držite bebu kožu uz kožu, i
  * boravite u istoj sobi sa bebom
 • Trebalo bi da operete ruke pre i nakon dodirivanja bebe, i održavajte sve površine čistim.
 • Trudnice da odlaze na preglede koji su zaista neophodni. To je na početku trudnoće skrining prvog trimestra koji nam generalno kaže da li je beba dobro ili ne; zatim, pregled između 20. i 23. nedelje kada proveravamo anatomiju ploda. Nakon toga trudnica, bez rizika kao što su hipertenzija, dijabetes, srčana i bubrežna oboljenja, dakle, zdrava trudnica, može da bude mirna do pred kraj trudnoće.
 • Zdravo se hranite, suplementacija vitaminima i mineralima. Jačanje imuniteta sada je važnije nego ikada, puno odmarajte i osluškujte svoje telo.
Nastava na Medicinskom fakultetu odvija se online

Severno od Ibra se više ne vide studenti. Kosovska Mitrovica je godinama bila prepoznata upravo po mladalačkoj energiji školaraca, ali pre svega studenata, koji ovde studiraju na više fakulteta, od kojih je Medicinski u vrhu najpopularnijih obrazovnih institucija.

Stanišić navodi da mladalačka živahnost i energija nisu nestali, već su se privremeno preselili u virtuelni prostor.

„Mi smo se na Medicinskom fakultetu brzo organizovali. Prešli smo na online nastavu. Svi nastavnici su se brzo prilagodili, a studentima to nije bilo teško. Oni su generacija koja poznaje te tehnologije. Jako su aktivni, učestvuju u nastavi i aktivno se uključuju u nastavu preko poznatih platformi“.

Iz Gračanice pozdravio je kolege u celoj Srbiji, koji su na, kako naglašava, prvoj liniji borbe sada, posebno infektologe, epidemiologe i anesteziologe, kako i u Kosovskoj Mitrovici, gde se fakultet i nalazi, tako i KBC Kosovska Mitrovica.

„Želim da im poručim da izdrže, a da smo svi uz njih, ma gde god se nalazili i u kom god mestu ili delu zdravstva radili. A ja znam da hoće, jer ne postoji drugi put“.

Manje gledati bilanse korone! To je za struku!

Za kraj razgovora, profesor i akademik, prepoznat po velikoj energiji i neprestanom optimizmu, poručuje svima nama koji sedimo unutar zidova svojih domova:

„Život mora da ide svojim putem. Sačuvati mir. Osmisliti u datim uslovima i za sebe i za decu vreme u svim segmentima kulturnim, naučnim, obrazovnim i estetskim. Кomunicirati sa svojima. Manje gledati bilanse korone! To je za struku. Smanjiti stres, čitati knjige, gledati filmove, slušati muziku“.

O profesoru Stanišiću i njegovom radu pisali smo ranije. O tome se podsetite u:

Prof. Stanišić član Evropske akademije nauka i umetnosti: Rad je moje slobodno vreme!

Među 19 stručnjaka zapadne medicine u Kini kao predstavnici Srbije i dva profesora mitrovičkog medicinskog fakulteta

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.