Među 19 stručnjaka zapadne medicine u Kini kao predstavnici Srbije i dva profesora mitrovičkog medicinskog fakulteta

Među 19 stručnjaka zapadne medicine, koliko ih je učestvovalo na prvom međunarodnom ekspertskom seminaru o integraciji medicine u svetu (TCM-IATC), kao predstavnici Srbije našla su se dvojica profesora sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici – prof. dr Slaviša Stanišić i doc. dr Momir Dunjić. Od sredine do kraja oktobra bili su gosti Ministarstva za nauku i tehnologiju Narodne Republike Kine i tamošnje Akademije medicinskih nauka. Razmenjivali su iskustva sa kolegama iz čitavog sveta, a domaćinima su predstavili dostignuća u integrativnoj medicini u Srbiji i Evropi. Potpisali su i ugovor o uzajamnoj saradnji sa Akademijom medicinskih nauka. Tokom boravka u Kini, na poziv ambasadora Milana Bačevića, posetili su i ambasadu Srbije u Pekingu. Nakon što su se utisci slegli, o stečenom iskustvu, za KoSSev govori prof. dr Slaviša Stanišić.

„Nezaboravno iskustvo i privilegija koja se doživljava jednom u životu,“ ovako boravak u dalekoj Kini vidi prof. Stanišić, sa kojim razgovaramo nakon, kako sam kaže, burnih dežurstava u Gračanici i predavanja na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu, na kojem je, takođe, predavač.

FOTO: Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa predstavnicima Akademije medicinskih nauka u PekinguJaka konkurencija za ‘put svile’

Nije bilo lako naći se u grupi odabranih lekara. Prof. Stanišić i njegov kolega, docent Dunjić, prošli su inicijalnu selekciju između 64 eksperata iz 14 zemalja sa četiri kontinenta.

„Prošli smo jaku selekciju, a nakon toga, za učešće na seminaru, pozvano je 19 stručnjaka zapadne medicine, među kojima smo se kao predstavnici Srbije našli i mi,“ objašnjava.

TCM-IATC je organizovala Kineska akademija medicinskih nauka (CACMS) u okviru programa One belt, one road, a uz pomoć Centra za istočnu i zapadnu medicinu Univerziteta u Kaliforniji, koji je, naglašava naš sagovornik, jedan od najpoznatijih svetskih medicinskih centara za integrativnu medicinu.

Integracija zapadne i istočne medicine radi poboljšanja zdravlja ljudi

Ispred Akademije medicinskih nauka u Pekingu„Cilj seminara bila je integracija zapadne i istočne medicine kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita ljudi u celom svetu,“ kaže ovaj redovni profesor na katedri za ginekologiju i akušerstvo, koji iza sebe ima više od 220 objavljenih naučnih i stručnih radova iz ove oblasti.

Stručnjaci o ljudskom zdravlju iz čitavog sveta razmenjivali su mišljenja i ideje o razvoju i dostignućima u istočnoj i zapadnoj medicini u različitim svetskim zemljama.

Razgovaralo se o mogućim oblicima uzajamne saradnje u obrazovanju, formiranju novih zajedničkih obrazovnih i kliničkih institucija, studijskih programa, razmeni naučnika, istraživača, lekara i studenata.

O inicijativi One belt one road

One belt one road je jedna od najznačajnijih inicijativa, takozvani put svile. Srbija je u mehanizmu 16+1 – platforme za saradnju NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Sve sfere društva uključene su u ovu inicijativu, a seminar eksperata bio je prvi u domenu medicinskih nauka i obrazovanja.

Mehanizam 16+1, pored Kine i Srbije, obuhvata još 15 evropskih država – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Estoniju, Hrvatsku, Letoniju, Litvaniju, Mađarsku, Makedoniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Češku.

Na Univerzitetu u Novom Sadu je u okviru platforme Mehanizam 16+1, pod okriljem inicijative Pojas – put (Belt Road Initiative), 21. septembra održana Peta konferencija ministara obrazovanja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine. Narednog dana, na univerzitetu je održan četvrti sastanak Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja koji je okupio rektore vodećih univerziteta iz ovih zemalja.

U Novom Sadu je uspostavljen Institut One belt one road – institucija za sve projekte u okviru ovih programa.

U okviru One belt one road je i plan razvoja medicine do 2030. kako u Kini, tako i zemljama koje su obuhvaćene programom i to u vidu razmene dostignuća i ideja, zajedničkih institucija i studijskih programa.


Prof. Stanišić je član borda Evropskog udruženja za integrativnu medicinu (ESIM) sa sedištem u Berlinu, dok je docent Momir Dunjić potpredsednik ovog udruženja.

Prijateljska zemlja, velika kultura, izvanredna medicina

Pitamo profesora kakvi su Kinezi kao domaćini.

„Izvanredni. Pružili su nam i priliku da upoznamo i njihovu kulturu, umetnost, način života,“ odgovara i dodaje:

„To je nama prijateljska zemlja i to se oseća u svakom trenutku.“

Poseban utisak, kaže, ostavile su posete njihovim bolnicama i klinikama:

„Gde je zastupljena savremena zapadna medicina, sa izvanrednim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima i integrisana istočna medicina koje sinergistički daju izvanredne rezultate u zaštiti zdravlja ljudi.“

Imali su čast, ističe prof. Stanišić, koji je takođe i načelnik odeljenja infertiliteta i endokrinologije KBC Priština-Gračanica i potpredsednik Ginekološko akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva – da posete i institut Materia medica i njihove laboratorije. Upravo na ovom institutu otkriven je lek za malariju.

„Jako sam ponosan na to koliko je njima bio važan dolazak eksperata zapadne medicine za ovaj prvi naučni program, a među njima i nas dvojice iz Srbije. To se, između ostalog, može zaključiti i po napisima, odnosno člancima u njihovim najznačajnijim novinama, koje su izveštavale o seminaru,“ priča dalje prof. Stanišić.

Učvršćena saradnja, podrška srpskog ambasadora

Kruna boravka u Pekingu svakako je sporazum o saradnji potpisan sa kineskom akademijom medicinskih nauka.

Sa ambasadorom Srbije u Kini Milanom Bačevićem„Sporazum, između ostalog, podrazumeva saradnju u oblasti visokog obrazovanja, zajedničkih međunarodnih projekata, izdavačke delatnosti u pisanju udžbenika i naučnih radova, međunarodne razmene i stažiranja naučnih saradnika i studenata, edukacije nastavnika i saradnika za učešće u zajedničkim predavanjima, savetovanjima i naučno istraživačkom radu, kao i razmene naučnih metoda, literature, bibliografskih jedinica i naučnih dela u zajedničkom interesu,“ objašnjava naš sagovornik i dodaje:

„Takođe, podrazumeva i saradnju na zajedničkom razvoju doktorskih studija integrativne medicine za Evropsku uniju, kao i specijalističkih naprednih studija iz ove oblasti. Moram da napomenem da smo mi jedini od svih delegacija potpisali sporazum o saradnji.“

Prof. Stanišić aktivan je i na podizanju zdravstvenih kapaciteta u srpskim sredinama na Kosovu u ginekološkoj zaštiti zdravlja žena. Osnovao je i Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, studentsku polikliniku na istom univerzitetu i službu za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja u Zvečanu.

Potpisivanju ugovora značajno su doprineli, po rečima prof. Stanišića, ambasador Srbije u Pekingu, Milan Bačević, i njegovi saradnici.

„Oni su nam bili i podrška tokom boravka u Kini,“ dodaje.

Uz sporazum o saradnji, tokom učešća na seminaru, ostvareni su, navodi takođe, kontakti i saradnja sa kolegama, pre svega, iz Češke, Poljske, Slovačke, Malezije, Brazila i SAD-a.

Nakon gotovo petnaestodnevnog boravka u Pekingu i stečenog dragocenog iskustva, profesori Medicinskog fakulteta vratili su se svojim primarnim pozivima – lečenju i prenošenju znanja. Svojim studentima sigurno su preneli deo iskustva i inspirisali ih da krenu putem svojih profesora i vrhunskih stručnjaka.

Sa ekspertima iz drugih zemalja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.