Proces koji je započeo sumnjom u „trgovinu organima“ prerastao u „politička ubistva“

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Suđenje bivšim liderima OVK, optuženim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, očekuje se da započne sutra ujutru. Osnivanje Specijalnog suda i pokušaji da se promeni njengov mandat bili su praćeni dramatičnim razvojem događaja, gde je međunarodni pritisak postao odlučujući faktor. Suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, na osnovu aktuelnih upozorenja, trajaće do 2026.

Dvanaest godina nakon usvajanja izveštaja Evropskog poslanika Dika Martija Savetu Evrope, na čijim tvrdnjama je osnovan Specijalni sud u Hagu, počelo je suđenje bivšim liderima Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju.

U ponedeljak će se pojaviti pred sudom, iako navodi Dika Martija nisu uključeni u prvobitnu optužnicu, niti ih ima u najnovijoj optužnici u predmetu.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U knjizi bivšeg tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, kao i u izveštaju Dika Martija, navodi se da su bivši lideri OVK bili umešani u ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

Ovim tvrdnjama na Kosovu su se usprotivili, uporedo sa njima, pojačao se pritisak Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za formiranjem suda koji bi se bavio tvrdnjama o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti.

Tadašnji premijer Hašim Tači, čije se ime najviše pominje u Martijevom izveštaju, rekao je da je nepravedna promena Ustava za formiranje suda, kao i međunarodni pritisci, ali prema njegovim rečima, nije bilo druge alternative osim da se postroje prema zahtevu EU i SAD.

Prvi pokušaj da se izglasa sporazum između Kosova i EU za formiranje Specijalnog suda propao je 26. juna 2015. Ali, posle nekoliko nedelja, 3. avgusta 2015. predstavnici PDK, LDK, Srpske liste, za osnivanje Specijalnog suda glasalo je 6+ od nekoliko poslanika bez poslaničke grupe.

Od 117 prisutnih poslanika glasalo je 88. Od toga 82 je bilo za, pet je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Poslanici LVV, AAK, Inicijative za Kosovo i Pokreta za uniju nisu učestvovali u glasanju, navodi se u zvaničnom registru. Godine 2016. odobren je i ugovor sa Holandijom za postavljanje Specijalnog suda tamo.

Ali pre nego što su prve optužnice podnete sudu, poslanici su pokušali da promene etnički karakter suda i da se ne sudi samo pripadnicima OVK, već i svima koji su počinili zločine, uključujući i one iz drugih zajednica.

22. decembra 2017. godine, na inicijativu poslanika tadašnjih partija na vlasti: PDK, AAK i Nisma-e, pokušano je da se to uradi, ali je reakcija međunarodne zajednice bila oštra. Pretilo se velikim posledicama po Kosovo.

Inicijativa nije izglasana.

Tači je 2019. godine pisao tadašnjem američkom sekretaru SAD Majku Pompeu, rekavši da nikada nije bila namera institucija da se Specijalni sud izmesti u Hag. Međutim, američki sekretar je odgovorio da bi „uklanjanje ili oštećenje radne strukture ili lokacije specijalizovanih veća ili specijalizovanog tužilaštva, na bilo koji način, ozbiljno narušilo međunarodni kredibilitet i ugled Kosova“.

Optužnicu protiv četvorice vođa OVK potvrdila su 26. oktobra Specijalizovana veća. Tačija je 5. novembra, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika, uhapsila međunarodna policija. Specijalni sud je pritvor njemu i drugima pravdao se mogućnošću zastrašivanja i ugrožavanja svedoka.

Osim njih, optužnice su podignute i protiv još dvojice komandanata – Saljiha Mustafe i Pjetera Šalje za ratne zločine.

Mustafino prvostepeno suđenje je završeno i on je 22. decembra prošle godine osuđen na 26 godina zatvora, dok je Šaljino tek počelo.

Uz aktuelne podatke koje su saopštile stranke u predmetu za bivše vođe OVK, očekuje se da će presuda biti izrečena tokom 2026. godine.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za udruženi zločinački poduhvat, poput ubistva, mučenja i okrutnog postupanja u periodu 1998-99.

Druga dva člana, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, ranije su osuđeni zbog ometanja sprovođenja pravde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.