Problem pasa lutalica sve veći u Gračanici

Psi lutalice
FOTO: RTK2

Psi lutalice predstavljaju pravu noćnu moru meštanima centralnog Kosova. Iako na teritoriji Opštine Gračanica postoji azil za napuštene pse, poslednjih nekoliko meseci broj pasa lutalica na teritoriji ove opštine je u porastu. Meštani kažu da se ne osećaju bezbedno i očekuju ozbiljniji pristup rešavanju problema pasa lutalica.

Nesavesni vlasnici i dalje ostavljaju svoje dojučerašnje ljubimce na ulici, što zadaje velike probleme svima, a naročito najmlađima.

“Ovo nije dobro. Šta se ovo dešava, ne znam. Ako već čuvaš psa, čuvaj ga kod kuće, veži ga. Nemoj ga puštati na ulicu. Koliko sam čuo, napadaju i decu”.

“S obzirom da živim na Padalištu, ima dosta pasa lutalica i to je svakondevica kod nas gore. Brinu se svi ljudi koji dođu, a nisu sa Padališta. Ipak, to su psi, nekad laju na nepoznate ljude, nekad jer su gladni. Dešavaju se napadi, obično psi samo laju, ali ipak postoji doza opasnosti”.

“Ne znam šta se to dešava, svakim danom ih je sve više, a odakle dolaze – to niko ne zna”, poručuju meštani Gračanice za RTK2.

Iz Opštine Gračanica napominju da su upoznati sa ovim problemom i dodaju da su gotovo svi psi koji se nalaze na ulici vakcinisani, sterilisani i markirani. Građani koji dožive neprijatnost u susretu sa psima lutalicama slučaj mogu prijaviti Odeljenju za poljoprivredu.

“Što se tiče pasa lutalica to je problem ne samo Opštine Gračanice, već i čitavog Kosova. Što se tiče pasa, Agencija za hranu i veterinu svake godine plaća određene ambulante koje vrše vakcinaciju i sterilizaciju pasa koji se opet vraćaju na ulicu. Po Zakonu o životinjama, pse lutalice niko ne sme da ubija ili maltretira. To je zakon koji je donela Evropska unija i koji mi moramo da poštujemo”, istakao je Dragiša Stojanović, direktor poljoprivrede i šumarstva u Opštini Gračanica.

Ljubav prema životinjama ujedinila je Slavišu Stojanovića iz Gračanice i Mentora Gašija iz Prištine, koji su 2012. godine otvorili azil za pse. Naglašavaju da, uprkos velikoj volji za udomljavanjem, ne postoji mogućnost da se svi ulični psi nađu u azilu, jer za to nema dovoljno sredstava.

“Pokušavamo koliko god možemo, ali mi smo humanitarna organizacija. Spašavamo pse štence, sakupljamo ih sa ulice, bolesne i iznemogle, sterilišemo ih, koliko smo u mogućnosti. Nas niko ne finansira. Hranu sami nabavljamo, veterinara sami plaćamo. Imamo oko 80 pasa”, kazao je Slaviša Stojanović, jedan od osnivača azila.

Trajno rešenje ovog problema se još uvek ne nazire. Psi lutalice i dalje slobodno šetaju ulicama, a zabrinuti meštani se nadaju da će lokalne institucije pronaći adekvatno rešenje za ovaj problem.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.