Bogoslovija proslavila slavu: Okupljanje u Prizrenu za Svetog Kirila i Metodija

Prizrenska bogoslovija proslavila je ove nedelje svoju slavu – Sveti Kirilo i Metodije.

Bogoslovija nosi imena ovih svetaca, a otvorena je 1872. godine. Njen zadužbinar je Simeon Sima Igumanov i bila je prva škola učiteljsko-bogoslovskog tipa na prostoru stare Srbije.

U njoj su se školovale sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života u novijoj istoriji, među njima i patrijarsi – Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i sadašnji srpski patrijarh Irinej.

Najdužu pauzu u svom radu imala je od 2004. godine – kada je u martovskom pogromu zapaljena i uništena – do 2011. kada je, posle obnove – ponovo počela sa radom.

Ove godine je bogoslovija dobila i Izuzetnu Vukovu nagradu za 2017. godinu, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije.

Slava je u sabornom hramu Svetog Đorđa u Prizrenu proslavljena uz mnoštvo gostiju.  Svetom liturgijom načalstvovao je novoizabrani episkop buenosajreski i centralno-južnoamerički Kirilo, uz sasluživanje domaćina, episkopa raško-prizrenskog Teodosija i mnogobrojnog sveštenstva.

„Pred svoje vaznesenje Gospod je rekao – idite i naučite sve narode, krsteći u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, što su oni poslušali, kao i njihovi ravnoapostoli muževi, među kojima su nama posebno značajni sveta braća Kirilo i Metodije, koji su po blagoslovu kuma slovenskoga, patrijarha Fotija i tadašnjeg cara Mihaila carigradskog došli među Slovene i konačno ih utvrdili u hrišćanstvu,“ rekao je episkop Kirilo.

„Prečasni oci, sveštenici iz ove eparhije i širom srpskih zemalja sabrali su se danas ovde u ovom hramu, takođe naši vernici, ne samo sa Kosova. Na prvom mestu hteo bih da pozdravim dekane i profesore Učiteljskog fakulteta koji su ovde iz Prizrena koji nas stalno posećuju i s nama dele radost praznika,“ rekao je vladika Teodosije.

Pravoslavnim vernicima iz Prizrena i okoline, kao i bogoslovcima ovakva okupljanja, kažu, mnogo znače.

„Veliki dolazak naroda ima ogroman značaj za nas ovde, jer mi sa profesorima i rektorom smo stalno tu i svaka poseta i svaki kontakt sa ljudima nam upravo pokazuje da nas niko nije zaboravio, da svi misle na nas i da su stalno uz nas,“ kazao je učenik IV godine prizrenske Bogoslovije, Milenko Srejić.

Prizrenski bogoslovi kažu i da će iz škole poneti prave životne vrednosti.

„Izabrao sam ovaj poziv, jer od malih nogu imam želju da budem sveštenik. Meni u porodici niko nije sveštenik i, eto, ja bih bio prvi. Upoznao sam se sa jednim životom, koji mi je pre bogoslovije bio stran, život u zajednici, a živeo sam u porodici – mama, tata, brat i ja. Ali je ovde drugačije, ovde je 50 ljudi zajedno samnom, delimo iste sobe, hranu, bukvalno delimo sve,“ kazao je učenik II razreda Bogoslovije, Veljko Stojanović.

Kako su ove godine obeležena dva jubileja – 90-godišnjica profesorskog rada Svetog oca Justina Ćelijskog u prizrenskoj bogosloviji, kao i 100-gotišnjica od završetka Prvog svetskog rata, na kraju priredbe dodelјene su nagrade za svetosavske temate.

Prvu nagradu dobili su Velјko Stojanović, učenik II razreda i Nikola Filipović, maturant. Drugu nagradu dobili su Žarko Perić i Dimitrije Nikolić, učenici IV razreda; dok su treću nagradu dobili Dušan Kovačević, učenik IV razreda, i Lazar Našpalić, učenik III razreda. Novčane nagrade za svetosavske temate darivali su protođakon dr Damjan Božić iz Beograda i Vladislav Luković iz Atine, koji su završili Prizrensku Bogosloviju 1998. godine i zajedno sa svojim školskim drugovima, sada sveštenicima, došli u Prizren da proslave 20-godišnjicu mature.

Zajedničarenje se nastavilo za slavskom trpezom u radosnoj atmosferi, uz hor i orkestar prizrenskih bogoslovaca i najlepše pesme sa Kosova i Metohije, navode iz SPC-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.