Prištinski reper uz tradicionalne zvukove albanske muzike peva o etničkoj Albaniji, u spotu OVK ubija srpsku miliciju

Telegraf je danas objavio vest o tome da je nedavno objavljen "skandalozan spot"  na YOUTUBE-u, u kojem albanski "vojnici" na Kosovu ubijaju srpske policajce, te da je ovaj spot, "očekivano" izazvao lavinu komentara sa srpske strane. KoSSev otkriva detalje o reperu Gold Agu iz Prištine, tekstu pesme i spotu. Na društvenim mrežama su se, nakon što je vest raširena, već pojavili i zahtevi YOUTUBE-u, da se ovaj spot ukloni zbog prijave da sadrži uvredljiv sadržaj kojim se promoviše mržnja i poziva na terorizam. 

Reč je o mešavini repa i zvukova albanske tradicionalne muzike u pesmi "Puška slobode" koju izvodi poznati albanski reper "Gold Ag", čije je pravo ime  Arian Aguši, zajedno sa pevačicom Hisni Kljinaku, u produkciji Albana Furtune, dok je video spot radio "Mproduction".

Portal "Indeksonline" je krajem januara,  javio da je ovaj reper uradio "novi muzički projekat", pod nazivom "Puška slobode".

U spotu se prikazuje pripadnik "OVK" koji ispod kamenja, u brdima, otkopava albansku zastavu koju penje na vrh planine, drži je sa raširenim rukama, dok se zastava nalazi i na spomeniku "palom heroju OVK" Zahiru Pajazitu, iz Podujeva, poginulom u Vučitrnu 1997, u okršaju sa jugoslovenskom vojskom, a čija se statua nalazi u centru Prištine, preko puta hotela "Grand".

U drugom delu spota, pripadnik OVK iz zasede ubija navodne srpske policajce, dok prati i Albanca, navodnog izdajicu, koji srpskim policajcima otkriva položaje OVK.

Kasnije, pripadnici OVK likvidiraju i 'izdajicu' koji dolazi u selo i pokušava da se pozdravi sa borcima OVK.

Spot se završava poselom Albanaca u jednoj kući – sa borcima OVK, starijim Albancima i malim detetom u albanskoj nošnji, gde se peva uz sviranje na tradicionalnim instrumentima i pripoveda o 'herojstvima' albanskim.

U samom tekstu pesme se, pored Zahira Pajazitija, veličaju i ostali albanski ustanici, Etnička (velika) Albanija – sa Skopljem, Preševom, Albanijom, Prištinom, itd, i albanski česti simboli u pesmama – srce, orao, borba i sloboda, sa porukom pevača da je on sve to.

Ko je reper iz Prištine Arian Aguši?

Arian Aguši – Gold Ag je do svoje 10. godine živeo u Preševu, a od svoje 6. godine odrastao je bez oca koji mu je umro. U svojoj biografiji na svojoj Internet stranici, naveo je da je njegova majka, uz koju je odrastao za njega "najvrednija stvar na svetu"

U Prištinu se seli 1997. godine, a karijeru je započeo sa 13 godina. Završio je srednju elektrotehničku školu.

Navodi da njegove pesme odslikavaju "realnost". Od 2009. godine okreće se ka islamu. U slobodno vreme bavi se fitnesom, voli plivanje.

Objavio je do sada 8 albuma. Navodi da je u ranijoj karijeri "jako voleo patriotske pesme". Od 2011. godine, okreće se pesmama sa verskim sadržajem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.