Prištinski mediji: Sabit Geci prebačen u Tursku, porodica kaže oboleo od kovid-19

Kako javljaju mediji u Prištini, bivši pripadnik „OVK“ Sabit Geci inficiran je virusom korona i prebačen na lečenje u Tursku.

Koha javlja da je ovu informaciju potvrdila njegova porodica navodeći da je u Tursku prebačen „hitno usled pogoršanja stanja“.

Sabit Geci je bivši komandant „OVK“ i član tzv. Dreničke grupe.

Na poziv Specijalnog suda, ispitan je 30. januara ove godine u prostorijama EULEX-a u Prištini, u svojstvu svedoka i branio se ćutanjem. Kada je prethodno pokušan da mu se uruči poziv, nisu ga našli na kućnoj adresi, da bi se potom javio kazavši da je u bolnici usled „vrlo teškog stanja“, te da mu se poziv uruči kasnije.

Pre poziva ovog suda Geci je 2011, bio osuđen na 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja, odnosno ubistva zatvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije tokom 1998-1999. U nekoliko navrata mu je odsluženje kazne suspendovano zbog odluke kosovskih pravosudnih vlasti da mu je potrebno lečenje.

Suđeno mu je i u okviru predmeta Dreničke grupe, ali je 27. maja 2015. tokom tog suđenja on oslobođen optužbi za ratne zločine u zatvoru OVK U Likovcu, 1998. i 1999. Geci se teretio da je u saučesništvu sa još jednim od članova Dreničke grupe, Sahitom Jašarijem, i još nekoliko pripadnika OVK, ubio policajca Ivana Bulatovića, odsecanjem glave motornom testerom.

Sredinom jula ove godine, ispred njegove kuće izgorela su dva automobila, AUDI i BMW.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.