Kancelarija za KiM zatražila otkrivanje počinilaca oštećenja crkve u Sredskoj

Foto: Kancelaija za KiM

Česta oštećenja i pljačkanja crkava i domaćinstava u prizrenskom kraju pokazuju da Srbima, u selima na obroncima Šar planine, nisu zagarantovani ni bezbednost, ni život bez straha – poručeno je danas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja se oglasila nakon što je sinoć oštećena crkva Bogorodičinog Uspenja iz Sredske kod Prizrena.

Malobrojan preostali srpski narod u Sredačkoj župi razumeo je i ovu poruku kao pritisak koji treba da ga onespokoji, zastraši i da ga zauvek protera, upozorila je ova Kancelarija.

Zatražili su od kosovske policije da počinioce brzo uhapse i da se oni kazne, podsećajući na efikasnost u otkrivanju osobe koja je takođe sinoć oštetila staklo na džamiji u Kovačevcu kod Kačanika, u kojem ćivi etnički čisto albansko stanovništvo.

U najmanju ruku, isto onako kao što je je brzo i efikasno uhvaćena osoba koja je iste večeri
polupala stakla na džamiji u selu Кovačevac, u opštini Кačanik

„Samo jednak odnos prema zločinima, razbojništvima i vandalizmu, bez obzira na naciju i veroispovest onih koji su ta dela počinili, utiraće put izgradnji poverenja i zajedničkog života na Кosovu i Metohiji“, naglasila je Kancelarija za Kosovo.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz Sredske kod Prizrena oštećena je kada su sveštenici, kako je prethodno potvrđeno za KoSSev u prizrenskoj parohiji, sinoć oko 21 čas, otkrili da je mali metalni krst iznad oltarskog dela crkve okrenut naopako, kao i da je oštećen jedan broj kamenih ploča kojima je crkva pokrivena, dok su u obližnjem zvoniku pronađene čaure od metaka lovačke puške, a na metalnoj oblozi crkvene kupole, vidljiva mala udubljenja od sačme.

Sredska je teško stradala posle rata 1999, a prvi povratnik je došao sredinom 2002. Prema popisu iz 2011, koji su Srbi uglavnom bojkotovali, u ovom selu živi 58 Srba, mahom stariji, 9 Albanaca i dva Turčina.

Incident je registrovan i u izveštaju kosovske policije, bez detalja, dok je istovremeno policija zabeležila i da je iste večeri u drugom slučaju, oštećeno staklo džamije u Kačaniku, ali je osumnjičeni odmah identifikovan i pušten.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.