Priština: "Zid" u Severnoj Mitrovici biće srušen, delegacija EU stiže na Kosovo

Vest je ažurirana u 15:15

"Zid" u blizini Ibarskog mosta u Severnoj Mitrovici u suprotnosti je sa zakonima Kosova i sporazumom u Briselu. Izgradnja će biti zaustavljena i zid će biti srušen – poručila je danas kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri. Ona se oglasila nakon što su prištinski mediji izvestili o ovom "zidu", o kojem je za naš portal, ranije, u nedelju, govorio gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, upravo demantujući da se radi o zidu. Iako je objasnio da se radi o "potpori" kojom će se nivelisati dosadašnji nagib ulice Kralja Petra​ ka glavnom mostu, a u okviru izgradnje pešačke zone predviđene sporazumom o revitalizaciji mosta, Tahiri navodi da je o ovome sinoć i zvanično obavestila Evropsku uniju. Danas je Kosovska policija pregledala lokaciju, Ministarstvo životne sredine Kosova poslalo je inspektore na lice mesta i u toku dana se očekuje izveštaj, saopštila je ona.

15:15 – Rakić: "Potpora" neće biti srušena, Edita Tahiri neće odlučivati šta će se graditi na Severu

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, u međuvremenu je za naš portal demantovao kosovsku ministarku za dijalog, Editu Tahiri, navodeći da "zid", kako iz Prištine nazivaju betonsku "potporu" u blizini glavnog mosta – neće biti srušen. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI. 

"Nećemo dozvoliti nove zidove i barikade jer su u suprotnosti sa zakonima Kosova i sporazumima u ​​Briselu. Vreme zidova je prošlo, sada je vreme za slobodno kretanje i uklanjanje barikada na Ibarskom mostu. Prošla je era ozloglašenih barikada," poručila je Tahiri, navodeći da je u Prištini danas održan "hitan" sastanak radne grupe za sprovođenje Sporazuma o revitalizaciji mosta. 

Ona navodi i da su dešavanja u Severnoj Mitrovici u vezi sa izgradnjom 'zida' "veoma  zabrinjavajuća", da mogu imati za posledicu "destabilizaciju situacije u tom delu zemlje", kao i "kršenje svih dostignuća" koja su do sada postignuta "za normalizaciju stanja, stabilnosti i mira". 

Ističe i da je sinoć zvanično obavestila Evropsku uniju o, kako dodaje, "ovim negativnim dešavanjima i konstrukcijama", koje "sprovode opštinske paralelne strukture Srbije".

"Upozorila sam da ovi događaji destablizuju i da su nezadovoljstvo i tenzije u porastu, tako da je potrebno da hitno preduzmu mere, jer mogu da se ugroze dostignuća dijaloga u Briselu," navela je dalje. 

Dodaje i da će ovo biti glavna tema sastanka sa delegacijom Evropske unije, koja, kako kaže, danas stiže na Kosovo, kao i da je o ovom pitanju već razgovarala sa šeficom Kancelarije EU u Prištini, Natalijom Apostolovom. 

Da se radi o "zidu" za naš portal demantovao je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, ranije, u nedelju, kada su i nedaleko od glavnog mosta na Ibru postavljene žute šalung ploče.

"Prema projektu o uređenju pešačke zone, ulica Kralja Petra I neće više imati nagib, već ćemo nasipanjem zemljišta ovaj teren izravnati, kako bi građani imali ravnu površinu za šetnju. Takođe, potrebno je izgraditi i kaskadu kojom će se, u bezbednosnom smislu, sačuvati pešaci sa ovog šetališta od saobraćaja koji će se odvijati u blizini kružnog u tom delu," pojasnio je on.

Radovi na rekonstrukciji glavne mitrovičke ulice započeti su sredinom prošlog meseca, od kada se prekopava asfalt, koji je do sada uklonjen od glavnog mosta do kružnog toka na trgu Šumadija.

Pešačka zona gradi se na osnovu dogovora o revitalizaciji mosta, koji je postignut početkom avgusta, u prvoj rundi dijaloga Beograda i Prištine istog meseca. Radovi na samom mostu započeti su sredinom avgusta, a dvadesetak dana nakon toga počelo je i prekopavanje jednog od glavnih i malobrojnih gradskih trgova "Braća Milić", preko čijeg dela sada prolazi uska jednosmerna ulica.

Most bi trebalo u potpunosti da bude otvoren do 20. januara 2017. godine, kada bi, kako su naveli iz Kancelarije za KiM, trebalo da bude i potpuno završeno preuređenje ulice Kralja Petra u pešačku zonu i regulisano pitanje saobraćaja na pristupnim ulicama ka ovom mostu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.