Priština: Vojska Kosova vrlo brzo, 2018. da postignemo istorijski sporazum sa Srbijom, u NATO-u do 2020.

Transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku biće zaključena vrlo brzo, u skladu sa Ustavom Kosova i "voljom svih građana". Naredne godine treba da postignemo "istorijski sporazum sa Srbijom", a Kosovo do 2020. da zaključi članstvo u NATO-u – ključne su poruke kosovskih zvaničnika sa konferencije "NATO i Zapadni Balkan: Regionalne dinamike u eri globalnih bezbednosnih izazova", koja se održava u Prištini.

Cilj Kosova je da se učlani u NATO – slažu se Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji.

Upravo je Veselji tokom današnjeg obraćanja na konferenciji "potvrdio posvećenost Kosova članstvu u NATO-u, sa punim pravima", navodeći da su KBS "dostigle sve neophodne mogućnosti da obezbede direktan ulaz u Severnoatlantsku alijansu".

Dijalog kritičan za mir i bezbednost

"NATO daje veliku važnost dijalogu Beograda i Prištine kojim fasilitira EU. Ovo je kritično za regionalni mir i bezbednost. Ljudi na Zapadnom Balkanu dele perspektivu saradnje i integracije. Pomažemo im da to realizuju reformama i pomirenjem," naveo je tokom ove konferencije pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Ildem Tačan, a preneo svoju poruku na svom Twitter nalogu. Tači: Tokom naredne godine da postignemo "istorijski" sporazum sa Srbijom, 2018. odlučujuća za Zapadni Balkan i evro-atlantsku perspektivu 

Kosovski predsednik, Hašim Tači, prisustvovao je jučerašnjem otvaranju ove konferencije. 

Kazao je da naredna godina "može da bude odlučujuća za evro-atlantsku perspektivu država Zapadnog Balkana". 

On je dodao da jedna takva mogućnost u "velikoj meri" zavisi od "sposobnosti, hrabrosti i spremnosti samih naših država da prevaziđu probleme koji su još uvek otvoreni među nama". 

"Ja puno radim na tom aspektu, jer ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrosusedskih odnosa. Dakle, verujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo istorijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju," rekao je on, stoji u saopštenju iz kosovskog predsedništva. 

"Njihova transformacija u Vojsku Kosova je nezaustavljiv proces, neophodan i u interesu svih strana," rekao je Veselji, navodeći da je uveren da će "vrlo brzo ovaj proces biti zaključen u skladu sa Ustavom i voljom svih građana Kosova", stoji u saopštenju iz njegovog kabineta.

Kaže i da je Kosovo posvećeno "dobrim odnosima sa svim svojim susedima":

"Dok sa Srbijom nastavlja dijalog o normalizaciji odnosa kao prvu fazu neizbežnog procesa međusobnog priznavanja."

Posvećenost je pokazana, kaže – i u borbi protiv terorizma:

"Nećemo dozvoliti da naša teritorija služi kao izvor inspiracije, ili regrutacije ekstremističkih grupa."

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, sa iste konferencije poručuje da "bezbednosni izazovi prevazilaze granice". Kao izazove vidi globalni terorizam, različite rizike, ali i "rusku intervenciju na Balkanu uglavnom putem medijskog rata".

"Zato su nam potrebne zajedničke inicijative za rešavanje ovih izazova i pretnji, uz poštovanje suvereniteta svake zemlje uzajamno. Potrebno je poštovanje na Balkanu," dodaje:

"Jasno je da je krajnja odgovornost za nacionalnu sigurnost naših građana naša. Za to je Kosovo, kao država, uspostavilo sopstveni put. Mi nismo neutralni u smislu vojne i spoljne politike. Želimo i zaslužujemo što pre da se pridružimo NATO-u. Dakle, mi smo sa NATO-om."

"Želimo da NATO ostane na Kosovu. Imamo pravo da formiramo Oružane snage Kosova. U ovoj deceniji nameravamo da dođemo do faze dijaloga do 2020. godine, zaključujući članstvo u NATO-u," dodaje.

Konferenciji, koju organizuje Kosovski centar za bezbednosne studije, prisustvuju i zvaničnici NATO-a, kao i drugi međunarodni i kosovski zvaničnici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.