Vučić sa porodicama nestalih i kidnapovanih sa KiM-a: Ne očekujte previše. Moj posao da Srbiju ne pregaze i građane ne ponize

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Udruženje kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije. Najavio je proširenje mandata Komisije za nestala lica, kao i to da će spomen soba nestalima sa Kosova i Metohije biti izmeštena na, kako kaže, prigodnije mesto. Govorio je i o juče objavljenom intervjuu bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića. "Želim da se sve slegne, gotovo nisam spavao, taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu," kaže. 

Vučić navodi i da će pokušati da se utvrdi da li postoje osnovane sumnje za vođenje istraga protiv lica koja su počinila zločine.

"Ne očekujte previše, jer je mnogo godina prošlo," rekao je Vučić, navodeći da je ponosan što su Srbi narod koji je uspeo da pokaže poštovanje i prema žrtvama drugih naroda. 

"Malo gde će biti iskrene suze za srpske žrtve u međunarodnoj zajednici. Ako je tako, mi moramo da pokažemo veću brigu prema našim žrtvama, jer ako to mi ne učinimo – neće niko. Ne bi trebalo da govorim o dvostrukim aršinima, ali je ovo mesto sa kojeg treba da poručimo, poštujući tuđe žrtve – da kažemo da su naše žrtve bile ogromne, da smo izgubili mnogo ljudi na Kosovu, u Bosni i Hercegovini," dodao je.

On smatra i da je sada teško vreme za Srbiju i objašnjava:

"Taman kada smo uspeli da jedan ekonomski brod koji je tonuo izvučemo da sigurno plovi, ušli smo, ne svojom krivicom, u politički nemirne vode u čitavom regionu, nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo zemlju i narod i da nećemo imati više ovih spomen soba," rekao je predsednik Srbije.

O Izetbegoviću: Nisam spavao

O unutrašnjem dijalogu 

Vučić je govorio i o drugoj rundi unutrašnjeg dijaloga o KiM-u koja je održana juče. Kaže da se nada slozi i jedinstvu. 

"Ali ne verujem da je to moguće. Ne mislim da je moguć realan i racionalan pristup. U zemlji u kojoj su spolja mnogi zainteresovani da nas podele – teško ćemo doći do toga," rekao je Vučić i naveo da u narednom periodu predstoji mnogo toga poput deklaracije o jeziku i pismu.

"Neki misle da je samo poražena i pregažena Srbija dobra, a za nas je Srbija koja gleda u budućnost, to  je Srbija kakvu hoćemo i kojom se dičimo i u kojoj želimo da živimo. Oni koji misle da različitim pritiscima mogu da unize Srbiju, naišli su na tvrđi orah," zaključio je Vučić.  

Predsednik Srbije osvrnuo se i na intervjuu bošnjačkog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića.

Pojedini beogradski mediji preneli su da je rekao da će BiH priznati Kosovo, nakon čega se oglasio Izetbegovićev savetnik, navodeći da je Izetbegović na pitanje o tome da li će BiH priznati Kosovo odgovorio sa "nadam se da", a ne "da", kako su preneli mediji.

Ipak, reakcije ni danas ne jenjavaju. Čitav niz analitičara se oglasio, ali i zvaničnika, kako iz Beograda, tako i iz Republike Srpske.

Najavljena je i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost za četvrtak. 

Predsednik Srbije kaže i da je Izetbegovićev intervju kompleksan, da ga, navodi, treba sagledati na ozbiljan način i da, ocenjuje, donosi brojne promene u dugoročnom smislu, dodajući da se mnogo toga promenilo nakon ovog intervjua.

Patrijarh: Nadamo se da će istina o svim zlodelima da vaskrsne

Zajedno sa predsednikom Srbije, prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obišao je i Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej. Istakao je da se po pitanju žrtava na KiM-u ne očekuje ljudska pravda, jer je "odavno zaspala", već samo Božija.

"Na Kosovu je pravda i istina zakopana. Zlo ako zakopate umreće, ako istinu zakopate – ona će vaskrsnuti. Tako se nadamo da će istina o svim zlodelima da vaskrsne," rekao je Irinej, preneli su mediji u Beogradu. 

Naveo je da su prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji mesto tuge, ne samo roditelja i srodnika ubijenih, već celog srpskog naroda.

"Za nas je danas važno da ne zaboravimo KiM, to je naša zemlja koja je i ranije, a naročito u naše doba – isprljana krvlju. Mnogi kažu to je volja Božja, ali nije, nikome Bog ne želi zlo. To je dopuštenje Boga, on zna zašto je to dopustio – da dođemo sebi i cenimo vrednost Kosova," zaključio je Patrijarh.

"Neću reći šta će biti srpski odgovor, nemojte da postavim pitanje šta bi bilo da sam ja rekao nešto slično, ceo svet bi nam pao na glavu, da sam izgovorio da Republika Srpska treba da bude nezavisna, oterali bi me u Hag, a na račun Srbije svi mogu da izgovore sve što požele. Boli me ćutanje iz sveta i priče da sve strane treba da se smire," kaže dalje i dodaje:

"Želim da se sve slegne, gotovo nisam spavao, taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu. Ne mogu da govorim ružne stvari o Izetbegoviću, to su stvari koje sada izgledaju drugačije nego juče. Ne žurimo i nećemo da trčimo pred rudu."

Kaže da ne zna da li iza Izetbegovićeve izjave stoji "neko iz međunarodne zajednice":

"Kada im kažete – a kako to danas štitite teritorijalni integritet Španije i Bosne i Hercegovine i svih mogućih, a srpski niste pre 9 godina, oni gledaju u plafon, ili nebo i baš ih briga za sve. Biće nam još teže i oko KiM-a i svih drugih pitanja, zato što neko u svetu smatra da Srbija nije dovoljno poražena, dok nije sasvim pogažena i ponižena. Moj posao je da Srbiju ne pregaze i da Srbiju i srpske građane ne ponize," objasnio je Vučić.

Reagovao je i na tvrdnje Saše Jankovića da on izaziva krizu sa BiH, navodeći "da do ovog trenutka nije rekao ni reč".

"Je l' sam kriv što sam udisao vazduh juče? Nisam dao izjavu, saopštenje, ne mogu da komentarišem one koji uvek idu protiv svoje države," kaže Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.