Priština: Stupio na snagu sporazum o međusobnom priznavanju ADR sertifikata

Sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata za prevoz gasa i nafte (ADR), između Beograda i Prištine, stupio je na snagu posle ponoći. Ukinute su i recipročne mere protiv Srbije po pitanju ovih sertifikata, saopštila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri. Istovremeno, uz saopštenje za medije, ona je objavila i, kako navodi, tekst ovog sporazuma na engleskom jeziku, koji su beogradska i prištinska delegacije postigle 20. aprila u Briselu. Da će danas početi sa sprovođenjem ovog dogovora prošle nedelje je potvrdio i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.  

Verzija sporazuma o ADR sertifikatima, objavljena na zvaničnoj Internet stranici kosovske vlade

"Brussels Agreement on mutual recognition of the ADR certificates –
Conclusions of the EU chair of 19 April 2016"

1. The parties commit to free movement of goods, including dangerous goods, without hindrance and in line with international/European standards.
2. Parties agree to mutually accept all international/European standards for the transport/carrying of dangerous goods, including all documentation in line with the ADR convention (certificates for drivers and vehicles).
3. The above does not affect each party's international obligations.
4. The above enters into force on 25 April 2016.
5. An implementation group will be set up by the EU to monitor implementation. 

"Ovaj sporazum omogućava slobodno kretanje opasnih materija između dve zemlje, po Konvenciji ADR-a i od danas, 25. aprila 2016, od 00:00, svi nosioci ADR sertifikata sa Kosova, izdatih od strane nadležnih institucija Republike Kosovo, sprovodiće trgovinske aktivnosti sa susednom zemljom – Srbijom," rekla je Tahiri, dodajući da, prema podacima Carine Kosova, "proces sprovođenja sporazuma dobro protiče".

ADR sertifikat "državni dokument" sa grbom

ADR sertifikat za vozače je "državni dokument" koji sadrži grb i u skladu je sa Konvencijom UN-a za ADR, navodi se dalje u saopštenju ove kosovske ministarke i dodaje da će "ovom deblokadom koristi imati kosovske kompanije koje vrše transport robe, kao i budžet Kosova od naplate uvoza i izvoza robe". 

Tahiri je dodala i da je najnoviji sporazum veliki uspeh i da će u sledećoj fazi ona kao ministarka za dijalog, zajedno sa ministarstvom transporta i industrije i Carinom Kosova – pratiti proces primene sporazuma. 

Sporazum o ADR sertifikatima postignut je 20. aprila, nakon "recipročnih mera" Pritšine protiv Srbije po pitanju ovih sertifikata, koje su stupile na snagu još 22. marta. Na istim razgovorima postignut je sporazum o, kako je saopšteno iz Prištine, privremenom ukidanju zabrane ulaska na KiM i izlaska sa KiM-a licima koja poseduju srpske lične karte srpskih policijskih uprava sa Kosova i ukidanju zabrane ulaska na Kosovo Marku ĐurićuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.