Priština potražuje srebrnu narukvicu; Beograd podseća na srušene crkve

Srebrna narukvica crkva Đakovica
FOTO: Kosovsko ministarstvo kulture/Srpsko ministarstvo kulture

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta nastavilo je sa sprovođenjem svoje online kampanje potraživanja artefakata od Srbije. Zvanični Beograd takođe nastavlja da na zahteve reaguje fotografijama uništenih pravoslanih crkava na Kosovu.

Kosovsko ministarstvo objavilo je novu fotografiju predmeta, za koji takođe tvrdi da je među 1,247 koje „Srbija ilegalno drži“.

Priština sada traži kovanu srebrnu narukvicu koja je otkrivena u mestu Banja kod Peći i pripada mlađem gvozdenom dobu (6-5 vek p.n.e)

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, ponovo su poručili iz kosovskog ministarstva kulture.

Reč je o sedmom potraživanju artefakata ovog ministarstva novembra meseca uz objavljene fotografije.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnom periodu se u više navrata oglašavalo i srpsko ministarstvo kulture, navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Od nedavno su započeli i da iznose reakcije na zahteve iz Prištine fotografijama uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata na Kosovu.

Ovog puta su objavili fotografiju porušene saborne crkve Svete Trojice u Đakovici, uz poruku da su zahtevi Prištine „očigledno licemerje, falsifikat“ i da su bez ikakvog osnova, a posebno zbog „tragične sudbine stotina spomenika kulture na KiM“.

Dodaju da su konvencije UNESCO-a, na koje se Priština poziva, uspostavljene upravo da bi se sprečili, ublažili ili otklonili efekti uništavanja kulturnog nasleđa – „kojima je decenijama sistematski izložena srpska baština na Kosovu i Metohiji“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.