Dačić: Priština nije svesna pozicije u kojoj se nalazi, Kurti dao autogo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da predstavnici Prištine nisu svesni pozicije u kojoj se nalaze i da žive u „svom svetu da su i dalje miljenici međunarodne zajednice“, ali da se situacija promenila i to, kako je rekao, upravo njihovim autogolom.

Dačić je, gostujući na televiziji Prva, ocenio da je Aljbin Kurti dao sam sebi i Kosovu veliki autogol.

„Ono što je bio predlog koji je odbio u Briselu, bilo je mnogo povoljnije nego što je on prihvatio nekoliko dana posle toga, uz velike međunarodne pritiske“, rekao je Dačić.

Kako je kazao, ti pritisci išli su dotle da su čak i SAD bile spremne da otkažu razne posete njihovih funkcionera, programe saradnje i pomoći.

Dačić je naveo da je i EU u jednom momentu skinula sa dnevnog reda viznu liberalizaciju za Kosovo koja je ionako već pomerena za 1. januar 2024. godine, te ocenio da je Kurti počeo da se suočava sa problemima kako će da obrazloži na Kosovu sve to što se dešava.

„Ovo mu je sada kao faktor traženja alibija zašto je to uradio, kao dobio je neki datum, rekao je Dačić i dodao da se mart 2023. godine, koji Kurti spominje, nigde ne spominje kao datum do kada bi trebalo da bude postignut sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

„Tog datuma nigde nema, niti se spominje, niti je moguće da se na takav način priča o svemu tome“, istakao je Dačić.

Da li je sporazum u sredu Vučićeva taktička pobeda?

„Jeste taktička, ali ona nije bila deo naše taktike da mi sada stvaramo krize, pa da iz krize izlazimo kao pobednici. Mi smo bili konstruktivni, niko nije mogao da optuži Srbiju da je kriva. Prvi put je direktno Kosovo optuženo za to da je ono krivo za eskalaciju ove krize“.

Naveo je da će se razgovori svakako nastaviti, ali da misli da smo daleko od datuma koji Priština postavlja, a koji je, kako je rekao, veštački nametnut i koji su svi demantovali, čak i Amerikanci.

Dačić je podsetio na to šta je Vučić rekao koje su dve temeljne vrednosti, takozvane crvene linije – da Kosovo ne može da bude članica UN jer se time praktično zaokružuje priča o njihovoj nezavisnosti, a drugo je pitanje bezbednosti te da se bilo kakav napad na Srbe na KiM ne može tolerisati.

Na pitanje da li očekuje dalju eskalaciju na prostoru KiM, imajući u vidu predstojeće lokalne izbore 18. decembra, Dačić je rekao da su i ti izbori faktor dalje eskalacije.

„Oni stalno pokušavaju, kao što su pokušali da dodele poslaničke mandate nekim drugima, a ne Srpskoj listi, da nađu neke njihove Srbe koji će raditi u njihovom interesu. Tako je sve bilo do Briselskog sporazuma jer mi smo imali Srbe u tim institucijama, ali Srbe koji nisu nikoga predstavljali. Ovi izbori nemaju šanse da uspeju i ako neko misli će tako rešiti problem, mislim da je taj daleko od zdrave pameti“, rekao je Dačić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.