Kurti: Žao mi je zbog toga što Španija ne priznaje Kosovo, analogija sa Katalonijom je pogrešna

FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je preveden sa albanskog)

Kosovski premijer, Aljbin (Albin) Kurti, tokom boravka u Španiji, gde je učestvovao i na skupu „Socijalističke internacionale” dao je intervju za „El periodico” gde je govorio o odnosima zvanične Prištine i Madrida, prenosi Gazeta Express.

Upitan da li razume razloge zbog kojih Španija nije priznala Kosovo, Kurti je rekao da žali zbog toga što je Španija jedna od retkih zemalja u Evropskoj uniji i NATO-u koja i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova.

Kurti kaže da je analogija između Kosova i Katalonije pogrešna analogija.

„Žao mi je što je Španija deo manjine zemalja EU i NATO-a koje i dalje ne priznaju Kosovo. Od 30 NATO zemalja, četiri nas ne priznaju, uključujući Španiju. U EU ima pet zemalja koje nas ne priznaju, jedna od njih je Španija, ali Španija je najveća zemlja koja nas ne priznaje. Mislim da je nepriznavanje rezultat nepoznavanja situacije. Kada smo proglasili nezavisnost, ne znam ko je od španskih političara pogrešno formulisao analogiju sa slučajem Kosova“, rekao je Kurti za „El periodico“, prenosi Gazeta Express.

Kurti je kazao da je NATO intervenisao kako bi se „zaustavio genocid režima Slobodana Miloševića“.

„Ukoliko bilo koji španski političar vidi sličnosti između Kosova i Katalonije ili bilo kog drugog dela Španije, Madrid ne treba da vidi sebe kao Beograd“, dodao je kosovski premijer, govoreći o, piše Express, „zločinima Srbije na Kosovu“.

Šef kosovske izvršne vlasti je dalje argumentovao zašto ne može biti analogije između Kosova i Katalonije, navodeći činjenice iz prošlosti i društvenog statusa koji su građani Kosova imali u bivšoj Jugoslaviji.

„Dakle, ne znam gde možete pronaći analogije, sličnosti u Španiji. Životni standard na Kosovu je uvek bio nekoliko puta niži nego u ostatku jugoslovenske federacije. Godine 1979, kada su životni standardi u bivšoj Jugoslaviji bili bliži jedan drugom, razlika između najbogatijih, Slovenije i Kosova, bila je sedam prema jedan. U istoj socijalističkoj državi! Sirovine su uzimane sa Kosova, a fabrike su bile u Srbiji i drugim delovima Jugoslavije. Mi smo bili rudari, a oni finansijeri“, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.