Eljezi: Od sredine septembra moguća promena biračkog mesta i kada nema izbora

Izbori sever Banjska
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Građani Kosova sa pravom glasa, koji žele da promene svoj birački centar u okviru opštine, više neće morati da čekaju sledeće izbore da bi izvršili ovu promenu.

Uskoro će u bilo kom trenutku moći da se promeni birački centar u okviru opštine u kojoj je birač registrovan.

Portparol Centralne izborne komisije, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), izneo je detalje kako će ova usluga funkcionisati i kada će biti dostupna biračima.

On je objasnio da se promena biračkog centra u okviru opštine može izvršiti na dva načina: (1) podnošenjem zahteva Kancelariji opštinske izborne komisije u opštini u kojoj je birač registrovan ili putem onlajn platforme koja će uskoro biti dostupna na sajtu CIK-a.

„Centralna izborna komisija vrši pripreme kako bi u drugom delu septembra proradila mašina za pretraživanje na kojoj će biti postavljen birački spisak građana sa pravom glasa u našoj zemlji. Svaki birač, samo unošenjem svog matičnog broja, moći će da vidi svoje podatke, u ovom slučaju svoje biračko mesto. Ukoliko birač želi da promeni birački centar, ovaj zahtev će moći da podnese na istoj platformi, odnosno onlajn, samo popunjavanjem traženih podataka. Promena biračkog centra biće moguća i fizičkim podnošenjem zahteva kancelarijama CIK-a u bilo kojoj od 38 opština“, rekao je Eljezi za EO.

Tokom nekoliko izbornih procesa, CIK je omogućio biračima da promene birački centar samo u periodu u okviru izbornog procesa. Prema statistici CIK-a, onlajn servis ostaje najkorišćeniji.

„Na lokalnim izborima 2021. godine CIK je primio 8.439 zahteva za promenu biračkog centra. Od toga je 6.345 ili 75 odsto podneto putem onlajn aplikacije i 2.094 zahteva je podneto bilo kojoj od 38 opštinskih izbornih komisija“, rekao je Eljezi.

Početkom ove godine, Centralna izborna komisija je odobrila listu od 883 biračka centra u Republici Kosovo. Prema podacima CIK-a, u urbanim sredinama opština nalazi se 148 biračkih centara (16,76%), u kojima je na lokalnim izborima 2021. godine raspoređeno 796.256 birača (42,23%). Sa druge strane, većina biračkih centara, njih 735 (83,23%) nalazi se u ruralnim područjima opština, u koje je raspoređeno oko 1.086.192 birača (57,60%).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.