Priština potražuje srebrnu fibulu iz 6. veka, a Beograd podseća na spaljenu crkvu u Prištini

FOTO: Kosovsko/Srpsko ministarstvo kulture

Srebrna fibula iz 6. veka – novi je eksponat koji od Beograda potražuje kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta.

Ovo ministarstvo objavilo je sinoć fotografiju artefakta, za koji kažu da je otkriven na severnoj nekropoli u arheološkom nalazištu Ulpijana.

I za ovaj predmet tvrde da je jedan od 1,247 eksponata koje „Srbija od 1999. godine nelegalno drži“.

Osim toga, i sada su Srbiju optužili da, kako kažu, time što ne vraća artefakte, krši „UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“.

Nova objava ministarstva kulture u Prištini, još jedna je u nizu u sklopu njihove onlajn kampanje potraživanja artefakata od Srbije koja traje mesecima.

Srpska strana je u više navrata reagovala povodom navoda Prištine i ponavljala da se radi o kulturnom blagu države Srbije, da Kosovo nije priznato, a da su kosovske vlasti kontinuirano pokazale da ugrožavaju kulturnu baštinu.

Ujedno su više puta naglašavali da nešto iz 1998. i 1999. nikako ne može pripadati ustanovi koja tih godina nije ni postojala.

Ovog puta oglasili su se fotografijom crkve Sveti Nikola u Prištini, spaljene u pogromu 2004. godine, navodeći da su zahtevi Prištine i pozivanje na konvencije UNESCO-a – licemerni, imajući u vidu „njihov odnos prema nasleđu“.

Poručuju i da je srpsko kulturno nasleđe na KiM „decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru KiM“.

Više o ovim potražnjama Prištine informišite se na našoj tematskoj stranici Kulturna baština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.