Pantiću produžen kućni pritvor na još dva meseca

Osnovni sud u Prištini
FOTO: BIRN

Osnovni sud u Prištini odobrio je zahtev Specijalnog tužilaštva za produženje mere kućnog pritvora bivšem pripadniku Kosovske policije, Dejanu Pantiću.

Kao što je prethodno za KoSSev potvrdio advokat Ljubomir Pantović, Specijalno tužilaštvo u Prištini podnelo je zahtev za produženje kućnog pritvora njegovom klijentu.

O ovom zahtevu danas je odlučivao Osnovni sud u ovom gradu.

Sudija za prethodni postupak je danas doneo rešenje i usvojio zahtev Specijalnog tužilaštva o nastavku primene mere kućnog pritvora u trajanju od dva meseca.

„Kućni pritvor se nastavlja do 09. marta 2023. godine“, naglasili su iz Suda.

Ujedno su precizirali da nezadovoljna strana ima pravo žalbe Apelacionom sudu u Prištini.

Da će Dejanu Pantiću najverovatnije biti produžen pritvor, kazao je danas za KoSSev njegov advokat, Ljubomir Pantić. On je, međutim, ujedno najavio da će odbrana da traži da se Pantiću odredi blaža mera – javljanje u policijsku stanicu.

Pantić je kazao da tužilaštvo nije iznelo ni jedan konkretan razlog na osnovu čega smatra da bi ukidanjem kućnog pritvora prema Dejanu Pantiću bila ugrožena istraga, odnosno da bi on pobegao ili ponovio krivično delo.

Hapšenje Dejana Pantića 10. decembra, inače bivšeg pripadnika Kosovske policije bio je povod da Srbi na Severu na najmanje 14 lokacija podignu barikade. Nakon toga, Kosovska policija zatvorila je i prelaze Jarinje i Brnjak.

Njegovo hapšenje u međuvremenu se iskristalisalo kao jedan od ukupno tri zahteva koje Srbi traže da Priština ispuni, kako bi se barikade uklonile.

Kosovski pravosudni organi odredili su mu potom jednomesečnu meru pritvora, a terete ga za „organizovanje napada na prostorije CIK-a na Severu“.

 

„Prema dokazima Kosovske policije, privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na severu zemlje, kada su napadnuti službenici CIK-a i policajci“, naveo je kosovski ministar unutrašnjih poslova po hapšenju Pantića.

Od tada, pa sve do 28. decembra kada mu je Sud odredio meru kućnog pritvora – Pantić je boravio u improvizovanom pritvoru u novoizgrađenoj bazi kod prelaza Jarinje.

Odluka suda da mu se mera pritvora preinači u kućni, naišla je na žustre reakcije Prištine, koja se sa njom nije slagala. Sa druge strane, sutradan su Srbi već počeli sa uklanjanjem barikada.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.