Priština potražuje novi eksponat; Beograd odgovara fotografijom uništene crkve

FOTO: Ilustracija

Bronzana fibula, otkrivena u Pećkoj Banji iz perioda kasnog gvozdenog doba (6. – 5 vek pre nove ere), najnoviji je eksponat koji Priština potražuje od Beograda. Zvanični Beograd se i ovoga puta oglasio fotografijom uništene crkve.

Priština u nastavku svoje online kampanje poručuje da je ova fibula takođe „jedan od 1,247 eksponata koje Srbija nepravedno drži više od dve decenije“.

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, ponovili su iz ovog ministarstva.

Srpsko ministarstvo kulture reagovalo je i ovog puta povodom tvrdnji i usled učestale potražnje iz Prištine da im se, kako navode, vrate artefakti.

Ovog puta oglasili su se fotografijom minirane i uništene crkve Sveti Nikola u mestu Slovinje kod Lipljana.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, ponovili su i ovog puta.

Sa druge strane, naglašavaju da je Srbija članica UNESCO-a, kao i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi.

„Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije UNESCO-a, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine u opasnosti“, poručili su iz ovog ministarstva.

Više o ovim potražnjama Prištine informišite se na našoj tematskoj stranici:

Kulturna baština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.