Bisljimi: Predložen nam princip – prvo jedna strana nešto da ispuni, pa druga

Besnik Bisljimi intervju
FOTO: KoSSev

U Briselu je u utorak održana još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine, odnosno sastanak na tehničkom nivou. Naspram specijalnog izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, tamo su se našli Petar Petković i Besnik Bisljimi. Osim što su pregovarači tog dana utvrdili tekst deklaracije o nestalim osobama, razgovarali su i o ostalim aktuelnim pitanjima, ali i o implementaciji novog sporazuma – što je bila i najavljena tema razgovora.

Srpska strana nije davala mnogo detalja o tome, šta su strane razgovarale u utorak o planu implementacije, ali je malo više detalja sinoć u intervjuu za Kallxo dao Bisljimi.

Precizirao je da su na dnevnom redu sastanka bile dve tačke, te da je u prvoj razgovarano o redosledu koraka za implementaciju sporazuma.

„Prva je bila razgovor o primeni aneksa dogovorenog u Ohridu, a druga razgovori o aktuelnim pitanjima. U prvom delu, najvažniji deo diskusije se odnosio na korake koje moramo da preduzmemo u narednim danima i koji proizilaze iz osnovnog sporazuma i implementacionog aneksa. Na primer, razgovarali smo o redosledu koraka“.

Predložen je, kako je otkrio, princip po kome se ne može pristupiti implementaciji svih tačaka odjednom, „jer bi to moglo stvoriti neravnotežu, tako da jedna strana dobija previše i ne bude u obavezi da nešto ponudi“.

„Lajčakova ideja je da postoji redosled koraka, da jedna strana uradi nešto, a onda druga strana“, precizirao je Bisljimi.

Već sutra će dve strane poslati svoje komentare na ovaj predlog o redosledu koraka.

„Na taj način ne možemo da kažemo da Kosovo nešto radi ili Srbija nešto radi, već obe strane. Dogovorili smo se da do petka pošaljemo svoje komentare u vezi sa redosledom koraka i na osnovu tih komentara biće objavljen naredni nacrt, pa ćemo se ponovo sastati i dogovoriti“, objašnjava.

Kada je reč o dogovoru u vezi sa nestalim licima, Bisljimi kaže da su u avgustu bili blizu dogovora, a da je dokument potpisao Aljbin Kurti, ali da to nije hteo srpski predsednik.

„Usledio je dokument koji je izmenio Lajčak u septembru i juče smo o tom dokumentu razgovarali i predlagali nešto što će nas dovesti do 18. avgusta. Srbija je to prihvatila i dogovorili smo se da ovaj dokument bude potpisan“, kazao je kratko.

Bisljimi: Izbori na severu treba da se održe u normalnim uslovima

Kada je reč o lokalnim izborima na Severu, koji su najavljeni za 23. april i koji su već jednom odlagani zbog loše bezbednosne situacije, Bisljimi kaže da odluku o tome gde će se i kako održati donosi Centralna izborna komisija, prenevši i stav kosovske vlade – da bi izbori trebalo da budu održani pod normalnim okolnostima i uslovima.

„Ovi izbori su normalni i treba ih održati u normalnim uslovima. Činjenica da je jedna politička partija odlučila da ne učestvuje na izborima – ne utiče na legitimitet izbora. Vidi se da ovaj politički subjekt pokušava sve, da svojom kriminalnom prirodom i zastrađivanjem građana – onemogući održavanje izbora“, smatra Bisljimi.

Sa druge strane, smatra i da je možda Srpska lista izgubila podršku građana na Severu, te da to i sami znaju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.