Priština potražuje novi artefakt; Beograd uzvraća fotografijom srušene crkve

FOTO: Kosovsko/Srpsko Ministarstvo kulture

Bronzana Omega igla iz perioda ranog gvozdenog doba, otkrivena na arheološkom nalazištu Hisar, najnoviji je eksponat koji potražuje kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta. Iz Beograda i ovoga puta stiže reakcija uz objavljenu fotografiju srušene crkve.

Kao i prethodnog, zvanična Priština i ovog puta tvrdi da je i ovaj artefakt „jedan od 1,247 eksponata koje Srbija ilegalno drži više od dve decenije“.

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, ponovili su iz ovog ministarstva.

Ovo je ujedno drugo potraživanje Prištine ovog meseca.

Povodom tvrdnji i usled učestale potražnje iz Prištine da im se, kako navode, vrate artefakti, ni ovog puta nije izostala reakcija srpskog ministarstva kulture.

Ovoga puta oglasili su se fotografijom zapaljene i srušene crkve Svetog Ilije u Vučitrnu.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, ponovili su i ovog puta.

Sa druge strane, naglašavaju da je Srbija članica UNESCO-a, kao i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi.

„Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije UNESCO-a, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine u opasnosti“, poručili su iz ovog ministarstva.

Više o ovim potražnjama Prištine informišite se na našoj tematskoj stranici:

Kulturna baština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.