Priština pod karantinom zbog povećanja broja inficiranih koronavirusom

aRBEN-VITIA ministar zdravlja
FOTO: Gazeta Express

Nakon što je kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio da je danas u  Prištini potvrđeno 20 novih slučajeva inificiranja virusom korona, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia je u konsultaciji sa predsednikom opštine Priština, Špendom Ahmetijem odlučio da Prištinu proglasi karantinskom zonom, saopšteno je večeras iz ovog ministarstva.

Ovom odlukom zabranjen je ulazak i izlazak iz opštine Priština.

Svi građani dužni su da poštuju mere prema uputstvima Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Ministarstvo zdravstva je donelo ovu odluku kako bi se sprečilo dalje širenje pandemije COVID-19 na Kosovu.

Sličnu odluku ministar Vitia doneo je danas i za opštinu Uroševac koju je takođe proglasio za karantinsko područje, pošto se sumnja da su stanovnici ove opštine imali neposredan kontakt sa osobom zaraženom koronavirusom.

Ministarstvo zdravlja će sutra održati vanrednu konferenciju za novinare na kojoj će biti predstavljene nove rigorozne mere koje će se preduzeti u sprečavanju daljeg širenja COVID-19 na Kosovu.

Podsetimo, Krizni štabovi u Mitrovici i Zvečanu su 3. aprila na predlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, zbog novih slučajeva inficiranja građana koronavirusom ove opštine proglasili „pod karantinom“.

Juče je na snagu stupila i odluka da je u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan zabranjeno kretanje od 12 do 06 ujutru, koja će trajati dve nedelje.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.