Priština: Nemačka želi sporazum Srbije i Kosova 2016.

Koordinator u razgovorima između Beograda i Prištine, Bljerim Šalja, izjavio je da Nemačka zahteva da sporazum između Srbije i Kosova bude potpisan 2016. godine.

"Naš je cilj, ali je i zahtev Nemačke da se mirovni sporazum između Kosova i Srbije potpiše 2016. godine. Njegovim potpisivanjem Kosovo će tražiti članstvo u OUN i drugim međunarodnim organizacijama," rekao je Šalja u emisiji kosovske televizije KTV.

On je ocenio da je Srbija svesna da bez priznanja Kosova nema članstva u EU, što je, prema njemu, potvrdio i predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Koordinator je rekao da je zahtev kosovske strane da dobije međunarodni pozivni broj, kao i rešenje pitanja energetike za Sever.

"I stvaranje Asocijacije srpskih opština je deo sporazuma i fomiraće se tako što će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova," rekao je Šalja, govoreći o opštinama koje srpska strana naziva Zajednicom, a kosovska Asocijacijom.

Prema njemu, o tom pitanju nije bilo moguće razgovarati dok se ne usvoji budžet opština sa Severa Kosova.

Šalja je kazao da Zapad neće ni na koji način dozvoliti da se stvori stanje kakvo je u Bosni, odnosno da se stvore različiti entiteti unutar jedne teritorije.

Asocijacija opština ni na koji način neće imati izvršna ovlašćenja, rekao je on i istakao da za takav stav Priština ima i podršku SAD i zapadnoevropskih zemalja.

Govoreći o obrazovnim i zdrastvenim oblastima, Šalja je rekao da Srbija može da "asistira", ali ne i da nesmetano deluje i rukovodi u sistemu obrazovanja i zdravstva.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.