Srbi ne sprovode Sporazum o civilnoj zaštiti

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pet tačaka Sporazuma o civilnoj zaštiti je trebalo da se sprovede do utorka, ali je ispunjena samo jedna od njih. Za sprovođenje ove tačke odgovorna je kosovska strana.

Glavna odgovornost za ispunjavanje četiri ostalih tačaka imaju Srbija i civilna zaštita. Implementacija nijedne nije počela, piše danas "Koha ditore".

Dakle, nisu uklonjeni ili predati policiji četiri nadzorna centra na Severu, uključujući i onaj na centralnom mostu na Ibru, kosovske institucije nisu svesne koju imovinu upotrebljava civilna zaštita, ali ni Evropska unija nije primila pisane dokaze iz zvaničnog Beograda da su članovi ove strukture uklonjeni sa platnog spiska i da je civilna zaštita uklonjena iz sistema Srbije.

Do sada je formiran samo panel koji će napraviti izbor članova civilne zaštite koji će biti integrisani u kosovske institucije. Prema Sporazumu potrebno je bilo panel bude formiran najkasnije do 27. aprila, kada je trebalo da bude održan prvi sastanak. Prema sporazumu, ovaj mehanizam će se sastojati od četiri člana – dva pripadnika kosovskih institucija, predstavnika bivše civilne zaštite i predstavnika Evropske unije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.