Komandant Združenih snaga komande NATO-a, admiral Ferguson danas na Kosovu

Komandant KFOR-a, general major Frančesko Paolo Filjiuolo, primio je danas admirala Ratne mornarice SAD Marka E. Fergusona III, komandanta Združenih snaga komande (JFC) u Napulju, u komandi NATO KFOR-a u Filmskom gradu u Prištini, saopštio je KFOR. Tokom svoje posete Kosovu, admiral Ferguson, zajedno sa generalom Filjiuolom, sastao se i sa kosovskim ministrom unutrašnjih poslova Skedenderom Hisenijem, zamenicom šefa misije EULEX-a, Žoel Vahter, kao i sa ambasadorima zemalja Kvinte – Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke, Francuske i SAD-a.

Hiseni je izrazio svoju zahvalnost pripadnicima KFOR-a na njihovoj posvećenosti tokom izvršavanja zadataka i naglasio da se prisustvo KFOR-a na Kosovu visoko ceni. 

A tokom sastanka sa zamenicom šefa misije EULEX-a, razgovarano je o mnogim pitanjima u vezi sa bezbednosnom situacijom na Kosovu, kao i o pravosudnom sistemu, a posebno o procesu formiranja Specijalnog suda. Vahter je potvrdila da postoji odlična saradnju između EULEX-a i KFOR-a, koja se odvija svakodnevno na održavanju sigurnosti i stabilnosti  na Kosovu. 

Ferguson je u Filmskom gradu obavešten o najnovijem razvoju  bezbednosne i društveno-ekonomske situacije na Kosovu. Naglašena je i efektivna uloga KFOR-a u održavanju sigurnog i mirnog okruženja, kao i slobode kretanja, koji omogućavaju razvoj boljih društvenih i ekonomskih uslova. Admiral Ferguson je potvrdio da će KFOR ostati posvećen ovome i ubuduće. 

Poseta je završena sastankom sa zemljama kvinte na kojem je naglašena "delikatna uloga KFOR-a na Balkanu", kao i potreba da se nastavi sa izvršavanjem misije. Razgovaralo se i o promovisanju napretka i dijaloga u regionu kroz sprovođenje Briselskog sporazuma. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.