Priština i Tirana: zajednički obrazovni programi, dalekovod, diplomatija za priznavanje Kosova…

Albanska ministarka za obrazovanje i sport Lindita Nikola i njen kosovski kolega, Arsim Bajrami, razgovarali su juče u Prištini o izgradnji zajedničkog "nacionalnog obrazovanja", a nakon što je dan ranije, u Prištini održan prvi sastanak Upravnog odbora za stvaranje zajedničkog energetskog tržišta Kosova i Albanije. Albanski zvaničnici, međutim, ne prestaju, takođe, otvoreno da lobiraju za nova priznanja nezavisnosti "Republike Kosovo" – posle poziva albanskog premijera, Edi Rame, susedu Srbije – Rumuniji da prizna Kosovo, isti zahtev je Slovačkoj uputio i albanski ministar spoljnih poslova, Ditmir Bušati. Pripreme za zajedničku sednicu, dve vlade u Tirani, 23. marta – treću po redu, zahuktavaju se.

"Sada imamo potpuno jedinstven pristup i metodologiju i saradnju u oblasti obrazovanja, što je neophodan proces između dve zemlje. Dogovoreno je da se uspostavi kvalitetno obrazovanje za angažovanje u izgradnji nacionalnog obrazovanja, odnosno obrazovanje koje znači ujedinjenje progama na svim nivoima obrazovanja, jer, Albanija i Kosova, oboje pretenduju na nacionalnu integraciju i imaju obavezu da uspostave nacionalno obrazovanje za mlade u dve zemlje," rekao je  Bajrami na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka sa albanskom ministarkom Nikolom, saopšteno je iz kosovskog ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije. Bajrami je objasnio da je sa svojom albanskom koleginicom razgovarao o svim nivoima saradnje u obrazovanju, ali i o istraživanju u nauci.

Prema rečima Bajramija, dogovoreno je da se i ujedinjenje nastavnih planova i programa nastavi, a  posebno u oblastima "nacionalnih kultura".  

"Na fakultetima smo naporno radili na ujedinjenju nastavnih planova i programa, mi smo radili na objedinjavanju standarda nastave i učenja i složili smo se da se ti procesi nastave – da imamo koliko god je moguće ujedinjene obrazovne programe, a naročito u oblastima nacionalnih kultura i da imamo zajedničke knjige," rekao je Bajrami, naglasivši da će Kosovo sa Albanijom imati saradnju i u stručnom obrazovanju.

Uskoro standardizacija zajedničkog programa obuke nastavnika sa Kosova i Albanije

A ministarka Nikola je istakla i da će na sledećem zajedničkom sastanku vlada Kosova i Albanije predložiti i formiranje zajedničkog tima eksperata koji će raditi na standardizaciji zajedničkih programa obuke nastavnika.

"Mi ćemo, rekla je ministarka Nikola, na sledećem sastanku naše dve vlade predložiti stvaranje zajedničkog tima eksperata koji će omogućiti standardizaciju procesa obuke nastavnika, zajedničkih programa obuke i zajedničkih timova trenera koji će omogućiti obuku nastavnika prema novom objedinjenom nastavnom planu i programu univerzitetskog obrazovanja u Albaniji i na Kosovu," navodi se u saopštenju iz kosovskog ministarstva obrazovanja. 

Bajrami i Nikola su se, takođe, složili da pokrenu novu tradiciju – Otvoreni dani (koji će biti obeleženi istog dana u Prištini i Tirani), i koji će "dati prostora mladim ljudima da se dobro međusobno".

Kosovo i Albanija povezani i "energetskim autoputem"

A dok se istovremeno odvijaju radovi na dalekovodu između Kosova i Albanije, kosovski ministar za ekonomski razvoj, Blerand Staviljeci i njegov albanski kolega, Damian Điknuri, potpisali su juče u Prištini sporazum o saradnji kojim se postavljaju osnove jedinstvenog energetskog tržišta Kosova i Albanije, preneli su kosovski mediji. Juče je takođe formiran Upravni odbor i radna grupa za stvaranje zajedničkog energetskog tržišta između Kosova i Albanije, saopšteno je iz kosovskog ministarstva ekonomskog razvoja. Očekuje se da će radovi na dalekovodu, na teritoriji Kosova, biti završeni do kraja godine. 

"Ovo je energetski autoput između Kosova i Albanije, znajući važnost i višestruke koristi za našu državu i Albaniju. Ali, mi ćemo otići još dalje od toga, uključujući i novu liniju 110kV Dragaš-Kukeš. Dogovorili smo se da u naše razvojne kapacitete uključujemo ideje u vezi sa izgradnjom novih kapaciteta koji zadovoljavaju energetsko tržište između Kosova i Albanije," izjavio je Staviljeci, saopšteno je iz njegovog ministarstva.

A albanski ministar energetike i industirje, Damijan Điknuri,  dalekovod između Kosova i Albanije je nazvao "venom i kičmom" kojom će biti uspostavljen zajednički sistem, koji će se uskladiti sa "zajedničkim politikama, strategijama i zajedničkim ulaganjima, jer obe zemlje imaju zajedničke izazove u vezi sa energijom".

"Albanija i Kosovo imaju velike potrebe, pa je neophodno koordinirati i uskladiti ih i ovaj dolazak ovde nije samo simboličan, već je konkretan, da bi pokazali ljudima da stvari napreduju," rekao Điknuri, dodaje se u saopštenju. 

Bušati nastavlja da lobira za nova priznanja nezavisnosti Kosova – Slovačka priznaje Kosovo?

Nakon što je Edi Rama zatražio od Rumunije da prizna Kosovo, a pre toga Bušati od Arapske lige, na sastanku sa slovačkim ministrom spoljnih poslova, Miroslavom Lajčakom, u Albaniji, 9. marta, Bušati je isti zahtev uputio i ovoj zemlji, koja je jedna od pet zemalja članica EU koja to još uvek nije učinila. 

"Na sastanku je razgovarano o Kosovu i mogućnosti da Slovačka prizna Kosovo, jer je jedna od pet zemalja EU koje još uvek nisu zauzele stav prizanja najnovije države u Evropi," piše Koha.

"Očigledno je da cenim korake slovačke vlade, stavove ministra Lajčaka i slovačke Vlade, koji imaju fleksibilan i pragmatičan pristup u pogledu mera preduzetih za priznavanje dokumenata građana Kosova, odnosno mogućnosti otvaranja kancelarija za kontakt da bi povećali razmenu između Bratislave i Prištine. U tom kontekstu, pozdravio bih i podstakao napredak ka punom priznanju Kosova, kao doprinos ne samo za bezbednost u regionu, već i u širem evropskom kontekstu," rekao je Bušati na konferenciji za medije nakon sastanka sa Lajčakom, piše Koha.

Lajčak je, međutim, istakao da stav Slovačke po pitanju Kosova zavisi od parlamenta. 

Pročitajte još: 

Mustafa i Tači u ponedeljak u Tirani

Kalašnjikovi Adema Jašarija u Tirani: "Ovo krvavo oružje donešeno ovde kako bi nacionalno javno mnjenje razumelo slavu i žrtvu za slobodu Kosova i celog albanskog naroda"​

Kosovo i Albanija: Rama zatražio od Rumunije da prizna Kosovo; zajednička sednica vlade Kosova i Albanije 23. marta u Tirani

Otvoren novi carinski punkt između Kosova i Albanije

Formirana srpsko-albanska radna grupa​

Albanija: Bušati traži od članica Arapske lige da priznaju Kosovo

GODINA ZA NAMA: Zahuktale zajedničke aktivnosti Albanaca u regionu​

Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije u Milanu: "Nekada san, a sada stvarnost"

Albanija i Kosovo – sporazum o zajedničkom obrazovnom sistemu​

"Tako da parlament treba da promeni svoj stav, ali to ne znači da je naša zemlja neprijateljska, naprotiv. Naša saradnja sa Kosovom je mnogo značajnija i aktivnija od saradnje koje može imati sa zemljama koje su nezavisnost Kosova priznale formalno. Imamo misiju u Prištini, mi priznajemo zvanična kosovska dokumenta, imamo aktivan dijalog i pružamo razvojnu pomoć Kosovu, imamo stručnjake koji su došli sa Kosova u Slovačku – drugim rečima, imamo zaista značajnu saradnju. Naša podrška za evropske integracije zapadnog Balkana takođe uključuje Kosovo i mi smo vrlo jasni u našem stavu," rekao je Lajčak na konferenciji za novinare,  prenosi Koha.

Koha, međutim, dodaje i da se prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, takođe, sastao sa Bušatijem i Lajčakom, te da su imali zajednički sastanak koji je trajao oko dvadeset minuta, a da su, između ostalog, razgovarali i u vezi sa pitanjem slovačkog priznanja Kosova i "dalje produbljivanje saradnje između dve zemlje". 

 


I na poslednjoj sednici kosovske vlade, 11. marta, bilo je govora o saradnji Kosova i Albanije. Ocenivši svoju posetu Albaniji kao veoma značajnu i uspešnu, kosovski premijer Isa Mustafa je najavio potpisavanje novih sporazuma između Albanije i Kosova. 

"Ocenjujući ovu posetu  kao veoma značajnu i uspešnu, Premijer je rekao da je na sastancima takođe pozitivno ocenjena dosadašnja saradnja Vlade Republike Kosova sa Savetom ministara Albanije," navodi se u saopštenju iz kosovske vlade, u kojem je citiran i kosovski premijer. 

"Procenjene su takođe pripreme koje smo obavili i koje obavljamo za 23. mart, kako bismo potpisali sporazume koji će upotpunili našu saradnju, koja se odvija nakon sednice dve vlade u Prizrenu, prošle godine. Izdvojene su posebno oblasti od najvišeg interesa za saradnju – u privredi, posebno u oblasti trgovine, carinskih politika, eliminisanja dvostrukog oporezivanja, u oblasti obrazovanja, u kulturi, u našoj međunarodnoj saradnji  i koordinaciji međunarodne agende zajedno sa Vladom Albanije i koordinaciji agendi  u kojoj se  radilo veoma mnogo. Takođe je ocenjen  rad i ocenjene pripreme koje se vrše u oblasti energetike, kao veoma važno područje naše saradnje. Zainteresovani smo da ovu  saradnju produbimo još više, ali naravno da produbljivanje saradnje zavisi od posla koji ćemo uraditi kao Vlada, ali i svako ministarstvo pojedinačno," rekao je Mustafa, dodaje se u saopštenju Vlade Kosova. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.