Priština: Formira se radna grupa za izradu Statuta ZSO

Najviši kosovski zvaničnici danas su dogovorili formiranje "široke institucionalne radne grupe" koja će "ujediniti Upravljački tim i Misiju OEBS-a na Kosovu radi sastavljanja nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom", saopšteno je iz kosovskog predsedništva. Ovaj statut biće u "skladu sa Ustavom Kosova i odlukama Ustavnog suda", dodaju. Za sada nema informacija kada će se tačno i formirati ova radna grupa.

U Prištini su razgovarali – Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji o "trenutnim dešavanjima u dijalogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije" koji će se, navodi se  – "okončati" pravno obavezujućim sporazumom između "dve države".

Trojica zvaničnika su se, takođe, složili da je "dijalog Kosova sa Srbijom nacionalni interes Kosova" koji bi "trebalo da ujedini ceo politički spektar na Kosovu".

Ranije danas prištinski mediji izvestili su da je Tači dao "'nalog' za započinjanje obaveza o osnivanju ZSO-a", iako su iz kabineta kosovskog ministra u nedelju stigle suprotne informacije. Formiranje Asocijacije, kako ZSO nazivaju kosovski zvaničnici – nije prioritet, pitanje energetike je hitnije, na "dnevnom redu" Vlade Kosova još uvek nije uvrštena tačka o osnivanju – navedeno je iz ove vlade. 

Podsetimo, sastanak kosovskih zvaničnika usledio je nakon poslednjih razgovora u Briselu između srpskog i kosovskog predsednika, kada je Tači i najavio formiranje Upravljačkog tima koji će se baviti izradom statuta ZSO.

Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, istakla je nakon ovih razgovora važnost potpunog sprovođenja svih postojećih dogovora, naročito ističući hitnu potrebu da se počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, postigne sporazum o energetici i završe radovi na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.