Priština: Dvodnevna regionalna konferencija direktora policija

U Prištini se od danas održava dvodnevna regionalna konferencija direktora policije Albanije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Kosova. Razmatraće strateške pretnje i rizike transnacionalnog organizovanog kriminala i terorizma i kako oni mogu da utiču na mir i stabilnost u regionu. Pored toga, konferencija nastoji da istakne mogućnosti i dobiti koje donosi unapređenje regionalne saradnje, saopšteno je iz EULEX-a koji je i podržao ovaj događaj, a koji organizuje Kosovska policija. 

„Svi mi znamo da transnacionalne pretnje, kao što su organizovani kriminal i međunarodni terorizam, nemaju graničnih prepreka,“ naveo je šef EULEX-ovog odseka za jačanje, Martin Kaningam (Martin Cuningham).

Istakao je i da snažna regionalna saradnja među svim regionalnim agencijama, „uključujući i one koje su pozvane, ali ne prisustvuju ovoj konferenciji“, predstavlja ključni element sprečavanja svih oblika kriminala i neophodna je za dovođenje učinilaca pred lice pravde.

„Velika mi je čast da budem domaćin ovako važnog događaja ovde u Prištini. Nadam se da će konferencija rezultirati praktičnim zaključcima, koji će nam omogućiti tesniju saradnju sa našim regionalnim partnerima zarad bezbednosti svih naših građana,“ kazao je, sa druge strane, vršilac dužnosti direktora Kosovske policije, Naim Redža.

Događaj traje do sutra, kada će u podne u hotelu „Emerald“ da bude održana i konferencija za medije.

Iz EULEX-a ističu da je konferencija organizovana u cilju promovisanja regionalne saradnje nakon uspešne konferencije načelnika policije održane u Skoplju 9-10 septembra 2016. Upravo ovoj konferenciji prisustvovao je direktor Policije Srbije, Vladimir Rebić.

U današnjem saopštenju nije precizirano koje su to agencije „pozvane“, a „ne prisustvuju“, odnosno da li se radi o policiji Srbije i direktoru Rebiću.

O Rebićevom učešću na konferenciji u Skoplju čitajte u vesti:

Skoplje: Direktor policije Srbije na regionalnoj konferenciji pred kosovskom zastavom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.