„Banović Strahinja“ NPP-a danas i sutra u Zubinom Potoku i Leposaviću

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici i prve reprize u Zvečanu, predstava „Banović Strahinja“ Narodnog pozorišta Priština danas i sutra igra se u Zubinom Potoku i Leposaviću.

Predstava se u Zubinom Potoku igra od 19 časova u Domu kulture „Stari Kolašin“. U Leposaviću u Dom kulture „Sava Dečanac“ publika će moći da prati izvođenje od 20 časova, a cena karte je 250 dinara, odnosno 200 dinara za studente.

Ova predstava je, kako navode iz NPP-a – priča o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje.

„U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, i u kojem trijumfuje populizam, čuje se rečenica ‘Učini kao Strahinjić!’ i ona još uvek ima snažno etičko uporište,“ rekao je reditelj Nebojša Bradić o motivima zbog kojih se odlučio da u Gračanici postavi, po njegovoj oceni, najbolju Mihizovu dramu.

Predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta. Banović Strahinju igra Nebojša Đorđević, Jug Bogdana – Zoran Karajić, Vojina Jugovića – Milan Vasić, Boška Jugovića – Dušan Simić, slugu Milutina – Igor Damjanović, ženu – Milena Jakšić, majku Jugovića – Anika Grujić. Kamermani su Uroš Novović i Marko Panajotović. Kostimograf je Marina Vukašović-Medenica.

Podsetimo, predstava je igrana i u čast nagrađenih na festivalu „Pozorišno proleće“ u Šapcu 23. aprila, a beogradsku premijeru imala je 25. aprila u „Narodnom pozorištu u Beogradu“.


Pročitajte još: 

Narodno pozorište Priština u Gračanici pred 70. jubilej: Pozorište o kojem se priča

„Banović Strahinja” – ćutanje koje odjekuje


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.