Priština: 26 novoinficiranih, 8 izlečeno, 2 žene preminule

COVID-19 za kosovo korona virus

Foto: KoSev, Ilustracija
U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju kosovskog instituta za javno zdravlje, u poslednja 24 časa testirano je ukupno 195 uzoraka uzetih sa Klinike za zarazne bolesti u Prištini, te iz praćenja kontakata slučaja na terenu i karantina u Studentskom centru.

Danas je na Kosovu dijagnostikovano ukupno 26 slučajeva pozitivnih na korona virus, saopštio je kasno večeras kosovski institut za javno zdravlje.

Šest je iz opštine Suva Reka, četiri sa prebivalištem u Prištini, tri iz opštine Gnjilane, tri sa prebivalištem u Lipljanu, tri iz opštine Vitina, dva iz opštine Leposavić, dva iz opštine Kamenica i po jedan iz Samodreže – Vučitrn, Podujeva i Štimlja.

Takođe, izlečeno je 8 pacijenata. Ukupan broj izlečenih do danas iznosi 79.

Dva su smrtna ishoda danas, takođe. Prvo je preminula 73-godišnja žena iz Peći, koja je bila hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti i od 25.marta lečena na Odeljenju intenzivne nege. Ona je prethodno bila intubirana i na respiratoru. Na žalost, imala je pridružene bolesti (plućna infiltracija, hipertenzija i kardiomiopatija).

Takođe je nešto kasnije danas preminula još jedna žena, stara 71 godinu iz Smrekovnice kod Vučitrna. Ona je prethodno upućena iz hitne pomoći bolnice u Vučitrnu i 05. aprila hospitalizovana u Klinici za zarazne bolesti u Prištini. I ona je imala prateće bolesti (plućna infiltracija, hipertenzija i kardiomiopatija).

Od 8. februara do 16. aprila 2020., u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju u Prištini, testirano je ukupno 3.915 sumnjivih uzoraka na virus SARS-CoV-2, od čega je 449 bilo pozitivno a 11 preminulo i svi su imali i druge prateće bolesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.