Princ Filip: Neophodno hitno obustavljanje izgradnje MHE na Šar planini

MHE
FOTO: FB, Princ Filip i princeza Danica Karađorđević

Neophodno je da hitno i bez odlaganja lokalne vlasti Opštine Štrpce, nadležne kosovske institucije i vlasti Republike Srbije obustave radove i uništavanje jedne od najlepših planina Balkana, devastaciju Nacionalnog parka Šara, poručio je princ Filip Karađorđević.

“U proteklom periodu smo se na Balkanu suočili sa uništavanjem rečnih tokova i izgradnjom mini hidroelektrana, i taj proces je poprimio razmere katastrofe. Poslednje vesti koje dobijamo sa Šar planine govore da se u nacionalnom parku grade MHE i da se devastira jedna od najlepših planina Balkana”, naveo je Karađorđević na Fejsbuku.

Razmera radova, koji uništavaju izvore, potoke, rečice i reku Lepenac, piše, preti da ovaj prostor „pretvori u mesto na kom se dogodila ekološka katastrofa“.

Karađorđević je dodao i da stanovništvo Sirinićke župe, Srbi i Albanci, “već pet godina dele istu muku i ujedinjeno i složno se bore protiv izgradnje MHE”.

“Sama ta činjenica je dodatni motiv i poruka, koja čuva zajednički život i zajedničke vrednosti”, poručuje.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.