Princ Filip Karađorđević: Francusko-nemački plan za KiM je uvredljiv i neprihvatljiv za Srbiju

princ filip se upisuje u knjigu utisaka visoki dečani
FOTO: Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević/Fejsbuk

Princ Filip Karađorđević, izjasnio se protiv prihvatanja francusko-nemačkog plana za Kosovo, rekavši da je taj predlog za Srbiju – uvredljiv i neprihvatljiv.

Princ Karađorđević se na Tviteru oglasio na čak šest jezika, u isto toliko posebnih objava, a uz fotografije zastave Republike Srbije.

Govoreći o nemačko-francuskom, odnosno Evropskom planu, kazao je da se „ni Nemačka, ni Francuska ne bi odrekle 15 odsto svoje teritorije“.

„Ono što Nemačka i Francuska ne mogu da zamisle u svojim državama, ne smeju da nameću Srbiji“, naveo je Princ Filip Karađorđević.

Princ Filip Karađorđević posećivao je Kosovo u više navrata tokom prošle i pretprošle godine.

Zajedno sa suprugom, princezom Danicom Karađorđević i sinom Stefanom, obilazio je manastir Visoke Dečane, Gračanicu, Prizren i Gazimestan.

Nezadovoljstvo Evropskim predlogom, osim princa, iskazuje i veći deo opozicije u Srbiji, koja optužuje srpskog predsednika za izdaju, najavljuje proteste i traži održavanje sednice povodom ovog, odnosno kosovskog pitanja.

Za to vreme srpski predsednik im poručuje da ga ne uče šta je „sveta srpska zemlja“ i govore mu o izdaji, te obećava da 18. marta neće biti kapitulacije, saglasnost sa članstvom u UN, ali ni priznanja.

Sa druge strane, Evropska unija očekuje da će tog datuma u Ohridu Vučić i Kurti da razgovaraju o finalizaciji Aneksa za implementaciju Sporazuma EU, a nakon što su se krajem prošlog meseca usaglasili da nisu potrebni novi razgovori o tekstu osnovnog sporazuma.

Upravo s ciljem pripreme za ovaj susret izaslanik EU, Miroslav Lajčak boravi u Prištini, a sledeće nedelje će i u Beogradu.

Detaljnije o evropskom predlogu, njegovom sadržaju i reakcijama čitajte na našoj tematskoj stranici Evropski predlog.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.