Pretnje upućene Tvrdišiću osudili i Kancelarija za KiM i ANEM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila pretnje koje su preko Fejsbuka upućene dopisniku novinske agencije Tanjug iz Kosovske Mitrovice i glavnom uredniku lokalnog radija "Kontakt plus",  Željku Tvrdišiću.

Iz ove kancelarije je zatraženo da se hitno pronađe i kazni onaj ko stoji iza pretnji Tvrdišiću. Cilj pritiska na Tvrdišića je ograničavanje slobode pisane i izrečene reči, iako se pravo na slobodu javnog izražavanja smatra osnovnim ljudskim pravom, navodi se u saopštenju.

Jasno je da se u ovom slučaju radi o nastojanjima da se pred skorašnje parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji ograniči sloboda javnog informisanja, navodi se dalje i naglašava: "Iz tog razloga zahtevamo da i međunarodni predstavnici na Kosmetu ozbiljno shvate pretnje upućene Željku Tvrdišiću i da se maksimalno angažuju kako bi im se stalo na put," navodi se u saopštenju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Posle UNS-a i Anem je osudio ovu pretnju 

Posle saopštenja iz UNS-a koji je prvi reagovao, još jedno medijsko udruženje iz Srbije osudilo je pretnje upućene Željku Tvrdišiću.

"Naglašavamo da su novinari često u različitim izbornim kampanjama mete različitih pritisaka, naročito onih koji dolaze od političkih centara moći, što ih često onemogućava da svoju funkciju obavljaju objektivno, nepristrasno i uz poštovanje najviših profesionalnih standarda," navodi se u saopštenju ANEM-a.

ANEM je pozvao nadležne državne organe i organe privremene uprave na Kosovu i Metohiji da u najkraćem mogućem roku sprovedu istragu o ovom incidentu kako bi utvrdili identitet lica koje je uputilo preteće poruke i našli da li postoji osnov za dalje krivično gonenje.

Željku Tvrdišiću je pre nekoliko dana, u privatnoj poruci na njegovom Fejsbuk profilu, poslata poruka, odnosno upozorenje da ne piše o ljudima sa Severa Kosova koji se nalaze na Srpskoj listi. Poruka je stigla nakon što je Tvrdišić objavio kao vest listu na kojoj su se nalazila imena na pomenutoj Srpskoj listi, a koji su kandidati za predstojeće kosovske parlamentarne izbore koji se suštinski prvi put organizuju na Severu Kosova. Poruku je poslala nepoznata osoba koja administrira Fejsbuk nalogom "Inicijativa Kosovska Mitrovica".

"Ako pogledate profil na ovoj stranici, biće vam jasno da se radi o osobi koja promoviše stavove jednog političkog subjekta", rekao je Tvrdišić i dodao da je slučaj prijavio Kosovskoj policiji i MUP Srbije.

Stranica "Inicijativa Kosovska Mitrovica" danas nije bila dostupna. Umesto ranijeg profila na Fejsbuku, pojavio se poznati znak Fejsbuka da stranica nije više dostupna, uz poruku da je stranica nedostupna usled toga što ne radi veza, ili toga da je stranica uklonjena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.