Presuda za nedozvoljeni izvoz nafte na KiM

Specijalni sud u Beogradu osudio je Ivana Šikoru na pet i po godina zatvora, a 15 njegovih saradnika na kazne od devet meseci do četiri i po godine zatvora, jer su, iskorišćavajući Uredbu Vlade Srbije o povlasticama za građane Kosova i Metohije, malverzacijama sa naftnim derivatima oštetili državni budžet.

Istom odlukom sud je naložio optuženima da po pravosnažnosti presude sudu uplate određene iznose na ime oduzimanja imovinske koristi u ukupnom iznosu od 41.500.928,35 dinara.

Šikora i ostali su osuđeni za krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

To je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, jer im je prvu, kojom su bili osuđeni na kazne od šest meseci do šest godina zatvora – ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi.

I na današnju presudu osuđeni i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Goran Stojisavljević je osuđen na četiri i po godine zatvora, na po četiri godine su osuđeni Srđan i Dejan Vulović, Nebojša Kostić na tri godine i devet meseci zatvora, a Milan Bojadžija, Nebojša Ostojić, Darko Berjan i Zoran Stojisavljević na po dve godine i devet meseci zatvora.

Dragan Birčanin je osuđen na tri i po godine zatvora, Dragutin Isailović i Slaviša Purić na po tri godine, Stevan Purić na dve godine, Stevica Maksimović na godinu i po dana, Vladimira Topalovića na godinu dana zatvora, a Svetolika Lazarevića na devet meseci zatvora.

Sud je tokom krivičnog postupka utvrdio da su okrivljeni krivičnim delima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 41.500.928,35 dinara, te je naložio njeno oduzimanje.

Presudom je obavezao optužene da sudu uplate određene iznose u roku od 30 dana od dana dostavljanja pravnosnažne sudske odluke.

Nakon njihovog hapšenja 2009. godine, policija je saopštila da su Ivan Šikora i Goran Stojisavljević organizovali kriminalnu grupu u nameri da sebi i drugima pribave protivpravnu imovinsku korist, a na štetu budžeta Srbije.

RTS/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.