Isključena voda domaćinstvima u Kuzminu zbog dugovanja

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan) 

Pojedinim domaćinstvima u Kuzminu, selu sa većinskim srpskim stanovništvom u opštini Kosovo Polje, isključena je voda zbog, kako kažu iz vodovoda, neplaćenih računa. Okupljeni meštani su danas prekinuli dalje isključivanje, dok nadležni u vodovodu kažu da isključenja nastaviti narednih dana.

Meštane Kuzmina, vidno uzmenirene, zatekli smo u selu, okupili su se, kako kažu, da bi sprečili isključivanje vode. Tom prilikom su nam rekli da su odbili da plate dugovanja Vodovodu, koja su i do 3.000 evra.

"Na to ne pristajem iz više razloga. Prvo, voda je uzeta iz naših bunara, oko sela su naprali 24 bunara i voda se spustila na niži nivo, a mi ostali bez vode. Dogovor je bio, još dok je vodovod bio u izgradnji – da selo Kuzmin vodu ne plaća baš iz tog razloga. Druga stvar, oni naše zemljište koriste za crpljenje te vode, kroz naše imanje su njihove cevi postavljene," rekao je Stojković.

"Došli su sa policijom, policija nije pokazala nikakav nalog da može da tek tako ulazi u dvorišta. Jednostavno su ušli, mi obični građani ne smemo da se suprodstavljamo," tvrdi Ljubiša Trajković.

"Ne radimo nigde, toliko para nema, da je u pitanju minimalna cena, pa da i platimo, ali ovo je 3.000 evra," kaže Trajko Živić.

Iako, kako kažu, voda nije za piće, bez tehničke vode bi život u ovom selu bio nemoguć. Cevi su zastarele, a o svim kvarovima nadležni obavešteni.

"Pre dva meseca je javljeno da je pukla cev, voda se meša sa kanalizacijom, niko o tome ne vodi računa, samo traže da se plaćam," rekao je Ljubiša Trajković.

U Vodovodu kažu da su spremni da pruže kvalitetnu uslugu korisnicima, ali i da je neophodno izmiriti dugovanja, takođe i da je dug za 93 domaćinstva u Kuzminu veliki, a meštani nisu dozvolili postavljanje vodomera.

"Da vas podsetimo, dug je 190.000 evra i ne dozvoljavaju našim inkasantima da očitaju stanje, postave vodomere i dostave račune, do sada smo tolerisali, ukoliko se to ne promeni, uslediće kolektivno isključivanje. Apelujemo na ove meštane da se, ako imaju bilo kakvu žalbu ili zahtev, obrate našim kancelarijama," rekla je za RTK 2 Arijeta Mjeku, portparolka regionalnog vodovoda Priština.

Meštani su pokušali da razgovaraju sa predsednikom opštine Kosovo Polje, koji ih je uputio kod direktora Vodovoda. Do konkretnog dogovora nisu došli, očekuju se razgovori do kraja nedelje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.