Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. U centru Prištine predstavljena je izložba fotografija „Zato“ koju je organizovala LGBT zajednica.

Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, američki ambasador Greg Delavi i ambasador Švedske na Kosovu Henrik Nilson posetili su izložbu fotografija.

„Aktivno ćemo promovisati i podržati LGBT zajednicu na Kosovu. Pravni okvir za prava ove zajednice, koji je podržala i Evropska unija, vrlo je dobar, ali sada je problem u njegovoj primeni. Veoma smo zadovoljni što sada više govorimo o pravima LGBT zajednice. Oktobra 2017. videli smo paradu kojoj je prisustvovalo 500 ljudi, uključujući i predstavnike institucija, ambasadore koji su se sa ponosom pridružili paradi,“ rekla je Apostolova.

„Drago mi je što sam danas ovde kao podrška Međunarodnom danu borbe protiv homofobije i transfobije IDAHOT. Ovde sam da iskažem podršku SAD ovoj kategoriji. Iako ne vidimo nasilje na ulicama, pripadnici LGBT zajednice se suočavaju sa govorom mržnje. Kosovo je u kratkom periodu znatno napredovalo po tom pitanju. Ne odustajte, znajte da vas Sjedinjene Američke Države podržavaju na tom putu,“ poručio je Delavi.

„Za Vladu Švedske, prava LGBT zajednice je pitanje ljudskih prava. Ljudska prava su univerzalna i mi smo kao država po ovom pitanju blisko sarađivali sa Kosovom. Dakle, LGBT zajednica je veoma važna za nas i našu saradnju,“ rekao je Nilson.

A iz misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu – EULEX – danas je saopšteno da „borba protiv diskriminacije zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu čini osnovni element jačanja vladavine prava i odgovornost je svih nas“.

Ovogodišnji slogan ‘Savez za solidarnost’ naglašava da su jaki saveznici i kolektivna akcija od ključnog su značaja za unapređenje ljudskih prava zasnovanih na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, dodali su.

Negativni komentari, upućeni na račun LGBT zajednice, kao i kritike upućene kosovskom društvu zbog promovisanja njenih prava, predstavljeni su na izložbi u centru Prištine.

„LGBT zajednici najveću podršku pruža Međunarodna zajednica, jer smatramo da naše institucije još uvek ne podržavaju LGBT populaciju, jer generalno ljudska prava na Kosovu nisu prioritet našim institucijama,“ smatra izvršni direktor organizacije CEL za zaštitu i promociju prava LGBT zajednice, Bljert Morina.

„Ovom izložbom smo hteli da pokažemo koliko je prisutna homofobija i transfobija na Kosovu. Na ovaj način želimo da obrazložimo zašto se promovišemo i zašto govorimo o ovim pitanjima,“ kaže Ljind Mustafa iz organizacije CEL – jedan od organizatora izložbe.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.