Preminuo glavni urednik Bete Dragan Janjić

FOTO: Medija centar

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik i jedan od osnivača agencije Beta Dragan Janjić iznenada je noćas umro u 65. godini. Bio je jedan od najistaknutijih srpskih novinara.

Janjić je rođen 6. oktobra 1955. u mestu Lopare, u Bosni i Hercegovini. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, a novinarsku karijeru započeo je u agenciji Tanjug gde je radio od 1983. do 1994. kao novinar, reporter i urednik.

Jedan je od osnivača nezavisne novinske agencije Beta u kojoj je od 1994. do 2000. bio urednik unutrašnje redakcije i zamenik glavnog i odgovornog urednika a od 2000. do 2007. glavni i odgovorni urednik.

Od 2007. do 2008. bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, 2008-2010. Bio je zamenik glavnog urednika Politike a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

U Betu se na mesto glavnog i odgovornog urednika vratio 2016.

Tokom dugogodišnje novinarske karijere beskompromisno se borio za objektivnost i profesionalnost u izveštavanju i prava i položaj novinara i nezavisnih medija. Bio je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Komisije za zaštitu novinara i jedan od inicijatora osnivanja nezavisnog sindikata novinara i član sindikata Nezavisnost.

Vreme i mesto sahrane Dragana Janjića biće naknadno objavljeni.

Više puta je pisao i za naš portal i javno iskazivao podršku u vreme kada su bili vidljivi pritisci na nas.

Srbija i promene ravnoteže u regionu

Godina slabljenja srpske pozicijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.