Prelistavanje uspomena sa profesoricom Gimnazije: Imali smo kredu, tablu i ogromnu želju da prenesemo znanje

Mnogi od nas pamte svoje profesore iz srednje škole i rado se sećamo tih dana. Jedna od onih koja će ostati u uspomenama mnogih u Kosovskoj Mitrovici je svakako profesorica srpskog jezika u penziji Nadica Spasojević. Sa Nadicom smo prelistavali albume slika koje svedoče o njenom životu – studentskim kao i profesorskim danima kojih se ona takođe rado seća.

Prisetili smo se trenuka kada se u njoj rodila ljubav prema književnosti. Sve je krenulo od bajki koje je čitala kao dete, a potom i ojačalo drugim žanrovima književnosti.

Shvatila sam da čitajući knjige otvaram i upoznajem nove svetove, kaže naša sagovornica.

A upravo je književnost probudila u njoj još jednu ljubav – ljubav prema putovanju i upoznavanje stavrnog sveta.

Naša sagovornica je završila osnovnu školu u Zvečanu, a potom mitrovičku Gimnaziju, u vreme kada je ova škola, kako kaže, bila na izuzetno dobrom glasu. Imala je dobre profesore – ljude koji vole decu, ali i predmet koji predaju.

Reči hvale ima i za prištinski univerzitet – u vreme kada je ona studirala. Kaže da su tada dolazili profesori iz Beograda i „zvučna imena“, te da se u to vreme fakulteti nisu završavali kao danas.

Po završetku fakulteta stekla je zvanje profesorke srpskog jezika i književnosti, te joj se ispunila želja – da se zaposli, ali i svoj radni vek provede u školi iz koje je i potekla – u mitrovičkoj gimnaziji.

Prošle nedelje uspomene smo prelistavali sa profesorom istorije u gimnaziji u Leposaviću, Dobrivojem Đurđevićem, takođe jednim od omiljenih profesora na Severu:

„Prelistavanje“ uspomena sa profesorom istorije: Od školovanja u Prištini do višedecenijskog rada u školi

Uoči Nove Godine smo prisustvovali i novogodišnjem času profesora Petra Rakića u Kosovskoj Mitrovici:

Klasa Petra Rakića ne odustaje od novogodišnjeg koncerta

Tokom svoje karijere trudila se da se kreće upravo stopama svojih profesora – podučava sa  ogromnom željom da prenese znanje mlađim naraštajima, a uprkos tome što je, kako kaže, radila svoj posao samo sa kredom, tablom.

Ocenjuje da su se sada stvari promenile, te da nije sigurna da li deca danas imaju mogućnost da tako nešto dožive.

Ujedno tvrdi da je na delu devalvacija svih mogući vrednosti.

„Ako su nama VIP ličnosti osobe sa sumnjivim moralom i kvalitetom, pa ako vidite da deca njih oponašaju, onda se pitam gde smo mi, gde su roditelji danjašnji. Ranije je to bilo drugačije, znao se sistem vrednosti, znali smo da cenimo znanje“, kazala je.

Sada, kako kaže, fali truda i rada, kako nastavnika, tako i dece i roditelja – „jer je nažalost sve lako i sve dostupno“.

„Mislim da nam je zaista potreban jedan preporod“, ocenjuje naša sagovornica.

O svom radu u mitrovičkoj Gimnaziji Nadica Spasojević govorila je i u filmu KoSSev portala posvećenom stogodišnjici postojanja ove škole.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.