Prekinuto iskopavanje u Rudnici

Iskopavanje novog terena u Rudinici, na kojem su, kako se pretpostavlja, zakopana tela ubijenih Albanaca, prekinuto je zbog toga što srpska strana traži donacije za nastavak pretrage, kažu u Komisiji Vlade Kosova za nestale.
 
„Srpska strana je prekinula iskopavanja zbog sredstava. Mi smo sa žaljenjem primili vesti o njenom prekidu, a posebno su porodice uznemirene zbog toga, jer svi čekaju rezultate. Smatramo da je srpska strana jednostrano pekinula radove. Oni hoće da dobiju nekakvu korist na nesreći porodica,“ rekao je na konferenciji za novinare u Prištini, predsednik Komisije Vlade Kosova za nestala lica, Prenk Đetaj.
 
Đetaj je kazao da su prištinska strana i Međunarodni crveni krst ranije donirali deo sredstava neophodnih za pretragu na lokaciji u Rudnici.
„Dobili su pomoć sa naše strane i Međunarodnog crvenog krsta i ne znam šta traže više za istraživanje terena,“ rekao je Đetaj. On je, međutim, rekao da postoji spremnost pojedinih ambasada da se podrži zahtev srpske strane i obezbede sredstva za nastavak iskopavanja na trećoj lokaciji u Rudnici.
 
Predstavnici Vlade Kosova zatražili su sastanak dveju radnih grupa za pitanje nestalih lica kako bi se radovi na istrazi nastavili što pre.
 
„Srpska strana kaže da će se iskopavanje nastaviti za dve do tri nedelje, međutim, mi želimo da se istraga nastavi odmah. Zakazali smo sastanak radnih grupa za sledeću nedelju i tada ćemo im reći da ne želimo da radove uslovljavaju donacijama,“ rekao je Đetaj.
 
U kamenolomu u Rudnici do sada su pretražena dva terena, na kojima je, prema rečima Prenka Đetaja, ekshumirano 45 posmrtnih ostataka, a pronađen je i određen broj kostiju čija se DNK analiza još uvek čeka.
 
Druga lokacija na terenu u Rudnici završena je 30. juna ali bez ikakvih pronalazaka, rekao je on.
 
Stručnjak za sudsku medicinu, Arsim Grdžaliju, očekuje da će analiza pronađenih posmrtnih ostataka biti završena za šest nedelja. „Kada budu stigle analize, prvo ćemo obavestiti članove porodica, a potom i medije. Zatim će sa srpskom stranom uslediti razgovor o transportu“, kazao je Grdžaliju.
 
Prema rečima predstavnika kosovske Komisije za nestala lica, pretpostavlja se da se na lokaciji u Rudnici nalaze ostaci 400 lica. Ipak, dodao je on, sa brojkama se treba biti obazriv zbog članova porodica nestalih.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.