Pregovori bi mogli da počnu u januaru?

Ukoliko bi Srbija odmah ispunila bar tri od 11 uslova koje je dobila iz sedišta EU, prvo pregovaračko poglavlje sa našom zemljom moglo bi da se otvori i krajem januara – saznaju „Novosti“.
 
Prema signalima koji stižu iz Brisela i Berlina, ako bi Beograd u narednim nedeljama uklonio Park mira na mostu u Kosovskoj Mitrovici, prepustio Prištini upravljanje hidroelektranom „Gazivode“ i trafostanicom „Valač“ i dogovorio se sa Prištinom oko pozivnog broja za KiM, paralelno bi se otvorila poglavlja 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom i 32 o finansijskoj kontroli.
 
Kako saznaju Novosti, ispunjavanje ova tri uslova iz briselsko-berlinskog paketa moglo bi da „otopi“ nezvaničan stav evropskih čelnika po kom se odluka o otvaranju pregovora neće ni naći na dnevnom redu Evropskog saveta 19. decembra.
 
Ali, kako sada stvari stoje – prekratak je rok, a preteški zadaci da bi se brzo našla rešenja koja su zadovoljavajuća i za Beograd i za Prištinu.
 
Prema našim informacijama, razgovori o telekomunikacijama, odnosno pozivnom broju za KiM, udarili su potpuno u zid. Priština ne pristaje da joj Beograd ustupi pozivni broj, a nisu pristali ni na rešenje koje je ponudio Brisel – da Austrija kod Međunarodne telekomunikacione unije aplicira za broj koji bi onda ustupila Kosovu.
 
"Spremni smo na dogovor u skladu sa pravilima Međunarodne telekomunikacione unije. Ali, zajedno sa Briselom koji posreduje, ovde imamo četiri strane koje moraju da budu zadovoljni," rekao nam je ministar za telekomunikacije, Rasim Ljajić.
 
Što se tiče energetskog paketa, opština Zubin Potok je sredinom prošlog meseca, prema briselskom dogovoru, osnovala preduzeće „Elektrodistribucija sever“. 
 
Kako nam objašnjava njen direktor Boban Novaković, firma trenutno ima status preduzeća u osnivanju, jer formiranje nije dovršeno iz „političkih razloga“:
 
"Od Agencije za registraciju biznisa Kosova nisam dobio nikakav zvaničan odgovor. Suštinski problem je pitanje imovine, pošto vlasti u Prištini smatraju da trafostanica u Valaču i „Gazivode“ treba da se predaju njima na upravljanje i da budu u vlasništvu Kosova. Mi, međutim, smatramo da pitanje imovine nije rešeno, već da ono treba da se rešava u političkim razgovorima."

Pročitajte još: 

"Elektrodistribucija Sever " D.O.O. Zubin Potok danas osnovana u ovoj opštini

 

Uskoro finalizacija dogovora o struji za Severno Kosovo između Beograda i Prištine

Sever Kosova: Osniva se kompanija za distribuciju struje i počinje naplata?

Šta predviđa okvirni sporazum operatora prenosnih sistema struje Srbije Elektromreža Srbije (EMS) i Kosova (KOSTT) potpisan 12. februara

 
Kada je reč o uklanjanju Parka mira, šef skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun, kaže nam da taj uslov nije deo Briselskog sporazuma:
 
"Ne znam kako to može da se podvodi pod implementaciju sporazuma, kada park nije postojao kada je on dogovoren u Briselu."
 
Šokenhof: Cilj je suvereno Kosovo
 
Zamenik šefa poslaničke grupe Demohrišćanske stranke u Bundestagu, Andreas Šokenhof, izjavio je da očekuje da će Beograd delovati na Srbe na Severu Kosova kako bi priznali integritet kosovske države:
 
"Stoga je bilo važno da u Vladi ne budu nacionalističke snage koje odbijaju ovaj dijalog. Treba vremena, ništa se neće postići preko noći, ali poenta dijaloga je da je Kosovo suverena država koja samostalno mora da preuzme međunarodnu odgovornost. Zato treba nastaviti težak proces dijaloga," istakao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.