Predstavljen izveštaj o lokalnim izborima: Biračima ponuđen pravi izbor, ali u srpskim sredinama trka ograničena

Nešto više od tri meseca nakon održavanja lokalnih izbora na Kosovu, posmatračka misija EU predstavila je danas u Prištini svoj konačni izveštaj sa nalazima i preporukama. Izbori su generalno bili dobro organizovani, biračima je ponuđen pravi izbor, osim u opštinama sa srpskom većinom, u kojima je izborna trka bila ograničena, navodi se u izveštaju.

Ova misija posmatrala je i prvi i drugi krug izbora koji su održani 17. oktobra, odnosno 14. novembra.

Izveštaj uz šest prioritetnih od ukupno 23 preporuke predstavio je glavni posmatrač i poslanik Evropskog parlamenta, Lukas Mandl.

„Ovi izbori su generalno bili dobro organizovani, poštovane su osnovne slobode, a biračima je ponuđen pravi izbor, sa izuzetkom opština sa srpskom većinom na Kosovu, u kojima je izborna trka bila ograničena“, poručio je Mandl.

Mandl je takođe tokom predstavljanja preliminarnih nalaza prvog kruga izbora kazao da je u srpskim opštinama konkurencija bila ograničena, te da je Srpska lista „stekla monopol nad političkim životom u srpskim sredinama“.

Takođe je kazao i da je više sagovornika posmatračke misije EU spomenulo slučajeve zastrašivanja i vršenja pritiska od strane kandidata i aktivista Srpske Liste.

Viola fon Kramon-Taubadel, šefica delegacije Evropskog parlamenta, koja je prisustvovala konferenciji na kojoj su predstavljeni preliminarni rezultati odmah nakon prvog kruga izbora, takođe je kazala da postoji visok stepen zastrašivanja glasača i kandidata koji nisu iz Srpske liste.

Navodi da je CIK sproveo izborne pripreme na profesionalan način i, kako je kazao, uživao visok nivo poverenja među zainteresovanim stranama.

Sa druge strane, kaže da su, među pitanjima „koja zabrinjavaju – dugogodišnje odsustvo transparentnosti i odgovornosti u vezi sa finansiranjem kampanja kandidata“.

„Pored toga, postoji nekoliko dugoročnih nedostataka u pravnom okviru, koje konačno treba rešiti i upravo je sada trenutak za suštinske reforme“, poručio je Mandl.

Izveštaj koji je danas predstavljen pruža 23 preporuke za razmatranje, od kojih su šest prioritetne.

Modernizovati metod registracije birača za glasanje van Kosova, u cilju zaštite od prevare i lažnog predstavljanja; Obezbediti postojanje nezavisnog mehanizma za delotvoran nadzor finansiranja stranaka i kampanja; Uključiti odredbe o predizbornom oglašavanju na onlajn platformama i eksplicitno proširiti postojeća pravila kampanje na digitalnu sferu; Blagovremeno imenovati sve članove Nezavisne komisije za medije (NKM) i Odbora za žalbe NKM-a kroz konkurentan i transparentan proces izbora; Redizajnirati glasačke listiće za izbore za skupštine opština, kako bi se poboljšalo razumevanje birača i unaprediti informisanje birača o tome kako pravilno označiti glasački listić; i uključiti odredbe o ulaganju prigovora na konačne izborne rezultate koje objavi CIK i pojasniti nejasnoće u procesu ulaganja prigovora i žalbi.

Mandl je kazao da bi preporuke ove komisije trebalo da se posmatraju u odnosu na one koje su već predložile prethodne izborne posmatračke misije EU na Kosovu.

„Neke od njih iziskuju zakonodavne izmene, dok bi se druge mogle rešiti uredbama koje bi usvojili CIK i druge institucije. Želeo bih da podstaknem sve uključene aktere da razmotre naše preporuke, koje predstavljamo u dobroj nameri i konačno pretoče reči u konkretna dela“, zaključio je Mandl.

Najavljeno je da će Izborna posmatračka misija Evropske unije 8. februara da održi okrugli sto sa relevantnim zainteresovanim stranama kako bi detaljnije razgovarali o preporukama misije u vezi sa poboljšanjem budućih izbornih procesa.

Posmatračka misija bila je raspoređena na Kosovu od  5. septembra do 5. decembra 2021. U sklopu misije bilo je angažovano oko 100 posmatrača iz 22 države članice EU, kao i iz Norveške i Švajcarske.

Ova misija je 19. oktobra predstavila preliminarne nalaze u vezi sa prvim krugom lokalnih izbora, a 16. novembra za drugi krug izbora koji je održan 14. novembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.